20 Август, 2019
0.0172

ЕК обвини осум банки за картел на пазарот на обврзници

Објавено во: Финансии 01 Февруари, 2019

Според Брисел, картелно здружение функционирало во еврозоната во различни периоди од 2007 до 2012 година, пренесува бугарски капитал. 

Сепак, Комисијата не ги наведува имињата на банките. 

Истрагата има за цел да утврди дали трговците од овие банки разменувале незаконски чувствителни информации за европските државни обврзници преку онлајн разговор. ЕК верува дека овие осум банки ја координирале својата стратегија за купување и продажба на суверени обврзници во евра издадени од влади на земји во еврозоната.

На 20 декември, кога Европската комисија објави истрага за договор за монетарна врска на пазарот на обврзници, имињата на четирите банки кои беа спомнати од разни извори се Crédit Suisse, Crédit agricole, Deutsche Bank и Bank of America Merrill Lynch.

Можеби ќе ве интересира

Најевтините хотели со 5 ѕвезди низ целиот свет

Најевтините хотели со 5 ѕвезди низ целиот свет

Колку изнесува просечната плата во Хрватска?

Колку изнесува просечната плата во Хрватска?

Германија бара работници: Се вработува квалификувана работна сила

Германија бара работници: Се вработува квалификувана работна сила

На што да внимавате кога барате работа во странство?

На што да внимавате кога барате работа во странство?

Каква „магија“ направи Андреја?

Каква „магија“ направи Андреја?

НЕ СЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ: Кои други народи немаат пари за летување?

НЕ СЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ: Кои други народи немаат пари за летување?

Кој е градот со најголемата економска нееднаквост?

Кој е градот со најголемата економска нееднаквост?

Колку заработува најбогатото семејство во светот секоја минута?

Колку заработува најбогатото семејство во светот секоја минута?

Како нашиот државен долг надмина 100 милијарди денари?

Како нашиот државен долг надмина 100 милијарди денари?