24 Мај, 2019
0.0325

Граѓански организации се сомневаат дека Владата брза да му ги скрати крилјата на СЈО

Објавено во: Македонија 15 Март, 2019

Граѓански организации побараа Владата да го повлече Предлог-законот за Јавното обвинителство и да го врати во Министерството, кое во партиципативен и транспарентен процес ќе го доработи.

Предлагачи на Блупринт документот, кои го следат спроведувањето на правосудните реформи, побараа Владата да го повлече Предлог-законот и да го врати на доработка, пред сè, токму поради одредбите за натамошниот статус и работа на СЈО.

Во заедничкото соопштение на Хелсиншкиот комитет за човекови права, Коалицијата „Сите за правично судење“, Институтот за човекови права, Македонското здружение на млади правници, Центарот за правни истражувања и анализи, Институтот за европска политика и Фондацијата Отворено општество – Македонија, се вели дека со предложените измени и дополнувања се уредува натамошното постоење, функционирање и надлежност на СЈО, без анализа на „значајните проблеми поврзани со неговото работење, познати речиси од самиот почеток на работата“, и без разгледување на препораките на експертите и на граѓанските организации. 

Според потписниците, нетранспарентноста на процесот, „директно влијае на создавање недоверба во натамошното функционирање на СЈО“.

Граѓанските организации го критикуваат донесувањето на законот во скратена постапка и исклучувањето на можноста за партиципативност на заинтересираните страни, а забелешка им е и „ограничувањето на можноста т.н. ‘бомби’, аудио материјалите да се користат како доказ“, што според нив, го наметнува прашањето и за суштината на постоењето на СЈО.


Можеби ќе ве интересира

Кога ќе се отвори граничниот премин меѓу Косово и Македонија?

Кога ќе се отвори граничниот премин меѓу Косово и Македонија?

Што му подари Талат Џафери на Папата?

Што му подари Талат Џафери на Папата?

Најчевска: Богоевски постави модел на оставка кој треба да го следат и другите

Најчевска: Богоевски постави модел на оставка кој треба да го следат и другите

Слабите резултати од претседателските избори го направија своето: Шанси кај Заев имаат само оние што добро сработиле

Слабите резултати од претседателските избори го направија своето: Шанси кај Заев имаат само оние што добро сработиле

Шекеринска: НАТО ни препорача армијата да ја чуваат приватни агенции

Шекеринска: НАТО ни препорача армијата да ја чуваат приватни агенции

Црногорскиот премиер Марковиќ: Македонската влада покажа дека е една од ретките која знае да решава комплицирани прашања

Црногорскиот премиер Марковиќ: Македонската влада покажа дека е една од ретките која знае да решава комплицирани прашања

(ВИДЕО) Станот на сопственикот од Карпош 4 кому животот му го спасија пожарникарите

(ВИДЕО) Станот на сопственикот од Карпош 4 кому животот му го спасија пожарникарите

Што ќе се случува со седницата за одземање на мандатот на Груевски, по оставката на Богоевски?

Што ќе се случува со седницата за одземање на мандатот на Груевски, по оставката на Богоевски?

Експлодира боца во „убавица“ во Карпош 4, сопственикот на станот на тереса на 16 кат чекал помош од пожарникарите

Експлодира боца во „убавица“ во Карпош 4, сопственикот на станот на тереса на 16 кат чекал помош од пожарникарите