25 Март, 2018
0.0673

Инспекциски контроли низ Македонија за квалитетот на месото кое се продава

Објавено во: Македонија 23 Февруари, 2018

Неквалитетно месо кружи низ некои македонски месарници. Сето тоа е резултат на недоволно добро спроведените мерки за дезинфекција и дезинсекција, непоседувањето на комерцијален документ за пратка како и нехигиената во објектите.

Во инспекциските контроли што се одвивале од декември па досега, Агенцијата за храна и ветеринарство најде многу недоследности.

 Како што соопштија од Агенцијата, со засилени инспекциски контроли биле опфатени 398 месарници во однос на условите за производство, чување и трговија со месо и производи и подготовки од месо.


– Со контролите утврдено е и дека некои од операторите немале План за вршење на микробиолошки анализи на производите и подготовките од месо, а утврдено е и дека еден оператор со храна вршел дејност во нерегистриран објект од Агенцијата за храна и ветеринарство, наведуваат од Агенцијата.

За констатираните недоследности кај операторите со храна кај кои се спроведени контролите, донесени се 25 решенија за отстранување на недостатоците, спроведени се девет едукации и изречени 11 парични казни во висина од три до пет илјади евра во денарска противвредност.

Како небезбедени поништени се 414 килограми производи од животинско потекло кои биле произведени во несоодветни услови, односно, во неодобрен објект од Агенцијата за храна и ветеринарство.

Агенцијата ќе продолжи и понатаму со инспекциски контроли.

Можеби ќе ве интересира

Со лажна диплома директорувал во кумановско училиште

Со лажна диплома директорувал во кумановско училиште

Тешка сообраќајка кај клучка „Стајковци“

Тешка сообраќајка кај клучка „Стајковци“

Жбогар: Законот за јазици не е европски приоритет

Жбогар: Законот за јазици не е европски приоритет

Костовски: Спикерот не може да потпише Указ наместо претседателот

Костовски: Спикерот не може да потпише Указ наместо претседателот

МВР со одговор до НСП: Проблемите на полицијата се решаваат

МВР со одговор до НСП: Проблемите на полицијата се решаваат

НСП: До кога ќе трае хаосот во МВР?

НСП: До кога ќе трае хаосот во МВР?

Пронајден мртов маж пред гостиварската болница

Пронајден мртов маж пред гостиварската болница

Автомобил се забил во оградата на Собрание

Автомобил се забил во оградата на Собрание

Екс шефица на кабинет на ДЗС доби кривична пријава

Екс шефица на кабинет на ДЗС доби кривична пријава