21 Април, 2018
0.0804

Јункер: Западен Балкан во ЕУ? Не пред 2019 година

Објавено во: Балкан 13 Септември, 2017

До крајот на мандатот на сегашната Европска комисија нема да бидат исполнети условите за влез на некои земји од Западен Балкан во членството на ЕУ, изјави претседателот на ЕК Жан Клод Јункер.

После тоа како што рекол, секоја нова членка ќе мора претходно да го вреже дејството на правната држава и вредности на ЕУ.

Јункер тоа го рекол во годишното излагање за „состојбата на Унијата“ во Европскиот парламент и истакнал дека „следните години ЕУ ќе има повеќе од 27 земји членки“.

Но, како наведе, „условите за влез на некои нови членки во ЕУ од Западен Балкан нема да може да бидат исполнети до крајот на мандатот на сегашната Европска комисија“ до 2019 година.

„А секој пат за секоја нова држава членка ќе мора целосно да се воспостави правна држава и темелните вредности на ЕУ да бидат испочитувани“, посочил Јункер и нагласува дека „тоа е апсолутен партнер“.

Тој ставил до знаење дека „тоа засега го исклучува влезот на Турција во членството на ЕУ“.

Како што образложил, Турција „веќе извесно време со џиновски чекори се оддалечува од ЕУ“.

Можеби ќе ве интересира

Никос Ксидакис: Сега е најдобриот момент за решение на името

Никос Ксидакис: Сега е најдобриот момент за решение на името

ПОСЛЕПОЛНОЌНИ ЗЕМЈОТРЕСИ: Грција се тресе

ПОСЛЕПОЛНОЌНИ ЗЕМЈОТРЕСИ: Грција се тресе

Зошто турското злато е повлечено од американските сефови?

Зошто турското злато е повлечено од американските сефови?

АНКЕТА: Дали Србите веруваат дека Косово е изгубено?

АНКЕТА: Дали Србите веруваат дека Косово е изгубено?

Ивана Трамп во Белград: Што прави поранешната сопруга на Доналд во Србија?

Ивана Трамп во Белград: Што прави поранешната сопруга на Доналд во Србија?

Катругалос: Сакаме комплетно решение за да не се создаде проблем во следната деценија

Катругалос: Сакаме комплетно решение за да не се создаде проблем во следната деценија

Вуцис: Грција има интерес да се реши името, но со уставни гаранции

Вуцис: Грција има интерес да се реши името, но со уставни гаранции

Харадинај вели дека Србија ќе го признае Косово

Харадинај вели дека Србија ќе го признае Косово

Од пловечка резиденција до `рѓа: Како денес изгледа познатиот брод „Галеб“ на Маршалот Тито

Од пловечка резиденција до `рѓа: Како денес изгледа познатиот брод „Галеб“ на Маршалот Тито