27 Јануари, 2020
0.0160

Како е да се живее во Норвешка: Плата од 2.500 евра, но државата веднаш зема 35 проценти

Објавено во: Финансии 14 Септември, 2019

Жена од БиХ која отишла во Норвешка, раскажува колку овој „рај“ се променил во последните години. 

Таа веќе неколку години работи во кујна во дом за стари лица. 

„Земам плата од 2.500 евра, од кои 35 проценти веднаш одат за осигурување и придонеси. На рака добивам 1.700 евра“, вели согорничката на порталот byka.

Вели дека стан со една спална соба е 500 евра, а оние кои се двајца, веќе земале станови на кредит, и одвојуваат околу 1.000 евра за рата. 

Становите во Норвешка се скапи, посебно во големите градови. Услов за добивање кредит е учество од 15%. 

Раскажува дека стандардот е висок, но и цените. 

Можеби ќе ве интересира

ИМА ЛИ РАЗИДУВАЊА ВО ВЛАСТА - кој сака а кој не да се зголеми повратот на ДДВ

ИМА ЛИ РАЗИДУВАЊА ВО ВЛАСТА - кој сака а кој не да се зголеми повратот на ДДВ

Расте довербата за вложување во инвестициски фондови

Расте довербата за вложување во инвестициски фондови

Министерката Ангеловска, и кога е излезена, скенира фискални

Министерката Ангеловска, и кога е излезена, скенира фискални

Роди ме мајко програмер или контролор на летање и фрли ме на патот

Роди ме мајко програмер или контролор на летање и фрли ме на патот

БАНКИТЕ ПОЛНИ СО ПАРИ - фирмите не бараат или не им даваат кредити

БАНКИТЕ ПОЛНИ СО ПАРИ - фирмите не бараат или не им даваат кредити

НЕМА ДА ОДИ НАГОРЕ: МојДДВ останува на 15 проценти поврат

НЕМА ДА ОДИ НАГОРЕ: МојДДВ останува на 15 проценти поврат

ЗАПРЕ РАСТОТ НА КИРИИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА: Берлин не е најскап

ЗАПРЕ РАСТОТ НА КИРИИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА: Берлин не е најскап

Поседуваат повеќе пари од сите жени во Африка

Поседуваат повеќе пари од сите жени во Африка

УНИБанка ќе исплатува камата за перпетуалните обврзници

УНИБанка ќе исплатува камата за перпетуалните обврзници