20 Ноември, 2019
0.0208

Капиталните инвестиции „тргнаа“ скромно во 2019

Објавено во: Финансии 26 Февруари, 2019

Капиталните инвестиции од државниот буџет „тргнаа“ со само 1,09 отсто реализирани средства до сега годинава, односно во јануари 2019-та, покажуваат податоците од министерството за финансии за минатиот месец.

За 2019 предвидени се 418 милиони евра за крупните проекти во инфраструктурата, а лани беа потрошени само 65,6 отсто од предвидените по што Владата остатокот од парите им го додели на општините за да ги вратат долговоте кај фирмите. Беа потрошени само 197 милиони евра.

Економските експерти веќе подолго време предупредуваат дека капиталните инвестиции мора да се реализираат за да може да се направи исчекор во економијата.  Станува збор за изградбата на патиштата,  железница,  гасификацијата, инвестиции со јавни приватни партнерства и концесии во енергетиката, инфраструктурата, земјоделството

Од Владата за оваа година најавија дека тие полесно ќе се реализираат затоа што, за разлика од минатата година сега немало  проблеми во проектните документации и  претходни прашања за решавање.Можеби ќе ве интересира

По најубавите есенски рути низ Македонија со Lexus UX

По најубавите есенски рути низ Македонија со Lexus UX

ПОЛОВИНА МИЛИОН ЕВРА ЗА НАГРАДИ - скенирачите ќе се омрсат од средината на декември

ПОЛОВИНА МИЛИОН ЕВРА ЗА НАГРАДИ - скенирачите ќе се омрсат од средината на декември

Спојувањето на банките ќе ја подобри ефикасноста, смета ММФ

Спојувањето на банките ќе ја подобри ефикасноста, смета ММФ

СТИГНАА ПРВИТЕ КРИТИКИ ОД ММФ - за прогресивниот данок, пензиите, минималната плата...

СТИГНАА ПРВИТЕ КРИТИКИ ОД ММФ - за прогресивниот данок, пензиите, минималната плата...

Која домашна банка ќе му даде кредит на буџетот идната година

Која домашна банка ќе му даде кредит на буџетот идната година

Министрите Мила Царовска и Арбр Адеми имаат најтешко буџетско чекмеџе

Министрите Мила Царовска и Арбр Адеми имаат најтешко буџетско чекмеџе

Германските фирми ја фалат Владата што го замрзна прогресивниот данок

Германските фирми ја фалат Владата што го замрзна прогресивниот данок

Први критики од бизнисот за буџетот, Арсовска прашува - на што базира проекцијата за раст

Први критики од бизнисот за буџетот, Арсовска прашува - на што базира проекцијата за раст

Буџетот идната година ќе тежи 3,9 милијарди евра

Буџетот идната година ќе тежи 3,9 милијарди евра