06 Јуни, 2020
0.0207

Кинезите ќе им изградат стадион од 150 милиони евра а Хрватите треба само да ги научат да играат фудбал

Објавено во: Финансии 20 Април, 2019

Во Велика Горица вчера е потпишан пред-договор за стратешко партнерство на градот Велика Горица од околината на Загреб, Фудбалската асоцијација на Загребскиот жупански регион и кинеската компанија Z-рок, кој всушност го направи првиот чекор во реализацијата на проектот за изградба на националниот фудбалски стадион, тренинг-камп и академијатаво вредност од 150 милиони евра .

Се верува дека целата операција е дело на Иван Херак, поранешниот министер за туризам на Хрватска, кој е познат по ваквиот тип на меѓународни договори со компензација.

Херак по средбата со кинеската делегација рече дека договорот се уште е далеку од реализација, но дека досега веќе биле направени значајни чекори кон реализација на конечно нов национален стадион кој Хрватите со децении го очекуваат.

- Пред сè, неопходно е да се каже што е суштината на оваа иницијатива, бидејќи различни толкувања се појавија во јавноста. Тоа е затоа што Кина, како земја која сака да го крене својот фудбал на повисоко ниво, ја призна Хрватска како центар што може да го пренесе својот софтвер за фудбалско знаење. Јасно, оваа кинеска благодарност беше зајакната откако станавме втори Светското првенство, па без сребро во Русија немаше да има проект за изградба на национален стадион - вели Херак.

Објаснувајќи ја неговата улога во целата иницијатива, тој вели дека дејствува како специјален советник во кинеската бизнис-асоцијација за Југоисточна Европа (ЦСЕБА) без која Z-Run немаше да дојде во Хрватска.

Осврнувајќи се на проектот на Велика Горица и тезата за соработка на Кина и на Хрватска во обуката на кинески тренери, играчи и менаџери, Херак вели дека тоа е всушност најважниот дел од иднината на инвестициите во Велика Горица, каде што ќе има академијата за обука на „кинескиот персонал“ во фудбалот.

Се разгледуваат уште две локации за стадионот, кампот и академијата. Една, рече тој, е во непосредна близина на Загреб, а другата во Запрешиќ.


Можеби ќе ве интересира

Заменик-министерката за финансии одбива да го потпише заемот од 90 милиони евра од Светска банка

Заменик-министерката за финансии одбива да го потпише заемот од 90 милиони евра од Светска банка

КАМАТИТЕ УПОРНО ОДАТ НАДОЛУ - добро за тие што сакаат кредит, но неповолно за штедачите

КАМАТИТЕ УПОРНО ОДАТ НАДОЛУ - добро за тие што сакаат кредит, но неповолно за штедачите

Шекеринска: Ни требаат пари од странство!

Шекеринска: Ни требаат пари од странство!