17 Февруари, 2020
0.0182

Кој тоа таму управува?! – ИДСЦС со одговори на најгорливите прашања

Објавено во: Мои пари 22 Јануари, 2020

Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ (ИДСЦС), во март 2019-та година одржа конференција на тема: „Кој тоа таму управува?“ каде се дискутираше за начинот на кој се избираат управувачките структури и процедурите со кои што се управуваат јавните претпријатија, државните претпријатија и независните тела.


Воедно, истиот месец авторите Миша Поповиќ и Марко Панковски ја објавија публикацијата „Кој тоа таму управува?“. Самата публикација и конференција се дел од проектот „Кон добро управување во државните претпријатија и независните тела" (Improved good governance of state owned enterprises and independent state bodies) – финансиран од Обединетото Кралство преку Владата на Обединетото Кралство.

Истражувањата на авторите и на „Социетас цивилис“ укажуваат на наоди дека поради недостатокот на процедури во јавните претпријатија, државните претпријатија и независните тела, се отвораат начини за коруптивни дејствувања. Со цел да го доловат ова визуелно, самиот институт подготвува низа видеа. 

Првото може да се погледне на:


Самото видео сака да покаже дека изборите за лица кои што се одговорни за извршување на клучни и суштински дејности кои се општествено значајни имаат простор да бидат избрани врз база на погрешни способности.


Можеби ќе ве интересира

СРЕЌА ПЛУС за Александра и Александар од Пробиштип со Златна Рипка вредна 500 000 денари

СРЕЌА ПЛУС за Александра и Александар од Пробиштип со Златна Рипка вредна 500 000 денари

Медиумите кои нема да се регистрираат во ДИК, нема да имаат право да користат пари за ППР

Медиумите кои нема да се регистрираат во ДИК, нема да имаат право да користат пари за ППР

Почнува кампања на инфо денови за мерка 1 од ИПАРД Програмата 2014-2020

Почнува кампања на инфо денови за мерка 1 од ИПАРД Програмата 2014-2020

Samsung во нов поход - Кои се импресиите по лансирањето на Galaxy S20?

Samsung во нов поход - Кои се импресиите по лансирањето на Galaxy S20?

Непријатната вистина за иднината на Македонија со фосилниот гас

Непријатната вистина за иднината на Македонија со фосилниот гас

Дефектот на ул.Јустинијан Први 19 во населба Драчево е саниран

Дефектот на ул.Јустинијан Први 19 во населба Драчево е саниран

Прекин на водоснабдувањето во Драчево

Прекин на водоснабдувањето во Драчево

AUTOBEST награди за новата Opel Corsa и за Лохшелер, извршниот директор на Opel

AUTOBEST награди за новата Opel Corsa и за Лохшелер, извршниот директор на Opel

Дефектот на ул.Фрањо Клуз бб е завршен

Дефектот на ул.Фрањо Клуз бб е завршен