17 Јануари, 2019
0.2615

КВОТАТА СКОКА: Се впуштаат во потрага по 20.000 работници

Објавено во: Финансии 10 Септември, 2018

Листата на дефицитарни занимања во Хрватска покажува дека им требаат 20.000 работници. 

Увозот на работна сила од странство расте, а во оваа 2018 година странците се 35.000. 

Но, проблем е што квотата ја „трошат“ големите трговски друштва. 

Се бараат столари, електричари, тесари, водоинсталатери, бравари, армирачи, фасадери и друго. 

Хрватските медиуми пишуваат дека интересот за изучување на овие профили е мал, или воопшто нема интерес. 

Можеби ќе ве интересира

ОФИЦИЈАЛНО: Неверојатен годишен раст на македонската берза во 2018-та

ОФИЦИЈАЛНО: Неверојатен годишен раст на македонската берза во 2018-та

Работел на пазар, а денес има бренд и 20 работници

Работел на пазар, а денес има бренд и 20 работници

Финансии: Нема нето задолжување со денешната аукција

Финансии: Нема нето задолжување со денешната аукција

БАРААТ ЛЕКАРИ: Нудат плата, стан и бонус

БАРААТ ЛЕКАРИ: Нудат плата, стан и бонус

РЕФОРМА: Скриените газди на офшор фирмите ќе испливаат на површина

РЕФОРМА: Скриените газди на офшор фирмите ќе испливаат на површина

Продор: Халк банка купи осигурителна компанија

Продор: Халк банка купи осигурителна компанија

НЛБ Фонд Љубљана: Македонската берза ретка позитивна приказна во 2018-та во светот

НЛБ Фонд Љубљана: Македонската берза ретка позитивна приказна во 2018-та во светот

Oстров близу Сан Франциско бара работници

Oстров близу Сан Франциско бара работници