24 Април, 2019
0.0285

Македонски Телеком ќе ги изгаси светлата на „Часот на планетата Земја“

Објавено во: Мои пари 21 Март, 2018

Македонски Телеком и годинава ќе биде дел од најголемата светска волонтерска акција „Часот на планетата Земја“. На 24 март (сабота) во периодот од 20:30 до 21:30 часот компанијата ќе го исклучи осветлувањето во административната зграда во центарот на Скопје, со што ќе се испрати порака за спас на планетата Земја.

Со години наназад, климатските промени се еден од најсериозните проблеми на денешницата, па затоа Македонски Телеком традиционално е дел од глобалните иницијативи за климатски промени и одржлив развој, покажувајќи ја на тој начин не само својата општествена одговорност, туку и посветноста за заштита на човековата околина. Во таа насока, компанијата се стреми кон оддржливо општество за новите генерации, а во своето секојдневно работење постојано превзема мерки за подобрување на животната средина.

Годинава започнати се повеќе иницијативи во рамки на проектот „Тelekom Goes Green“ со кои Македонски Телеком се вклучува во борбата за чист воздух и здрава животна средина.  Возниот парк е збогатен со паметни велосипеди за здрави и корисни навики на вработените, како и со првото електрично возило, како чекор кон борбата против аерозагадувањето во главниот град.

Дополнително, Македонски Телеком применува и иновативни решенија за зголемување на енергетската ефикасност, а намалувањето на потрошувачката на енергија го постигнува со воведување на нови современи комуникациски технологии. За контрола на потрошувачката на електрична енeргија во административните објекти воведен е систем за автоматско вклучување на светлата.Компанијата прави селекција и соодветно постапува со опасниот отпад како што е електронскиот и  електричниот отпад, отпадот од батерии и акумулатори. Грижата за животната средина се потврдува со повеќе мерки за намалување на користењето на хартија, а една од позначајните во која партнери се корисниците е воведувањето на електронска сметка како замена за хартиената. Како доказ за постојаната грижа за животната средина е и континуираното преиспитување на барањата на стандардот ISO 14001:2004.

 Со поддршката во акцијата „Час на планетата Земја“, Македонски Телеком дава свој придонес во подигнувањето на свеста за климатските промени и истовремено ги поттикнува и останатите компании, поединци или организации активно да се вклучат во зачувување на здравата животна средина за идните генерациии.

Планетарното движење „Час на планетата Земја“ е покренато од World Wildlife Fund организацијата, а во акцијата учествуваат повеќе од 180 држави ширум светот.


Можеби ќе ве интересира

Huawei во првиот квартал со приход од 26,7 милијарди долари, 39% поголем во однос на истиот период лани

Huawei во првиот квартал со приход од 26,7 милијарди долари, 39% поголем во однос на истиот период лани

Прва збирка рецепти објавена од Бимилк: Многубројни брзи и лесни оброци подготвени со Битолска павлака

Прва збирка рецепти објавена од Бимилк: Многубројни брзи и лесни оброци подготвени со Битолска павлака

ИутеКредитите се подостапни: Отворена нова експозитура во Скопје, ќе има и во поголемите градови

ИутеКредитите се подостапни: Отворена нова експозитура во Скопје, ќе има и во поголемите градови

Марија Матиќ, раководител на Модулот Медиуми на Direct Media Академија: Ќе покажеме во која насока се движат медиумите

Марија Матиќ, раководител на Модулот Медиуми на Direct Media Академија: Ќе покажеме во која насока се движат медиумите

Несуден криминалист со врвни резултати: Интервју со Александар Кираџиев, најдобриот македонски маратонец

Несуден криминалист со врвни резултати: Интервју со Александар Кираџиев, најдобриот македонски маратонец

Исплата на априлските пензии на 25-ти април за сите приматели преку Силк Роуд Банка

Исплата на априлските пензии на 25-ти април за сите приматели преку Силк Роуд Банка

BLUEAIR ве советува како да се заштитите од сезонските алергии

BLUEAIR ве советува како да се заштитите од сезонските алергии

(Видео) Доделени 288 награди со „Двеодоливата Чоко Стоби Флипс“ наградна игра

(Видео) Доделени 288 награди со „Двеодоливата Чоко Стоби Флипс“ наградна игра

Истражувавме – во што серијата С10 е прва, а во што е најдобра?

Истражувавме – во што серијата С10 е прва, а во што е најдобра?