Мекдоналдс постепено ќе престане да користи антибиотици во пилешкото месо
Објавено во: Свет 26 Август, 2017
Американскиот синџир на брза храна "Мекдоналдс" објави дека ќе почне да ја запира употребата на силни човечки антибиотици во нејзиното глобално снабдување со пилешко до 2018 година, приклучувајќи се кон пошироки напори за борба против опасните супер бактерии, објави Ројтерс.
Во соопштението Мекдоналдс вели дека работи на плановите за употреба на антибиотици во други меса, млечни крави и кокошки.
McDonald's проучува даватели на пилешко месо, за да почне постепено да запре со користење на антибиотици, определени од Светската здравствена организација како "критични антимикробни средства со највисок приоритет" за хуманата медицина.
Групите за јавно здравје и здруженијата на потрошувачи го поздравија потегот што не е толку строг како политиката на американската компанија. За една година, снабдувачите во земјата веќе обезбедија кокошки кои се одгледуваат без антибиотици и кои се сметаат за важни за здравјето на луѓето.
Во јануари 2018 година антибиотиците ќе бидат отстранети од пилешкото во McDonald's во Бразил, Канада, Јапонија, Јужна Кореја, САД и Европа. Само во Европа, компанијата ќе направи исклучок за анибиотикот колистин.
До крајот на 2019 година, добавувачите во Австралија и Русија ќе престанат да користат антибиотици, а европските добавувачи ќе го отстранат колистинот.
Добавувачите на сите други пазари ќе ја завршат нарачката до јануари 2027 година.
"Нашата цел е да ја спроведеме оваа политика пред тој датум", се вели во изјавата на Мекдоналдс.