26 Јули, 2021
0.0192

НА ДНОТО: Бугарите имаат најмал минималец во ЕУ

Објавено во: Финансии, Балкан 12 Јули, 2021

Бугарите имаат најниска минимална плата во Европската Унија, покажува анализата на Институтот за социјално и синдикално истражување.

Минималецот кај источниот сосед оваа година изнесува 332 евра. Во Хрватска, минималната плата е 562 евра. Минималната плата во Холандија е 1.684 евра, во Франција 1.554 евра, во Германија 1.614 евра. 

Податоците покажуваат дека со минимална плата во Бугарија, работникот може да купи 583 лебови од 500 грама. Во Франција може да купи 1.095 лебови од 500 грама, во Германија – 1.232, во Шпанија – 1.120. Слична е состојбата и со другите намирници. 

Претходните години, Бугарија и Романија во многу наврати беа споменувани како најсиромашни земји во ЕУ. 

foto freepik

Можеби ќе ве интересира

Растот на глобалните пазари на капитал и во вториот квартал од годината придонесе за одлични перформанси на фондовите со кои управува ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје

Растот на глобалните пазари на капитал и во вториот квартал од годината придонесе за одлични перформанси на фондовите со кои управува ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје

Србите бараат мајстори, ама и добро плаќаат

Србите бараат мајстори, ама и добро плаќаат

Цените ќе скокнат, се зголемува инфлацијата во еврозоната

Цените ќе скокнат, се зголемува инфлацијата во еврозоната