22 Октомври, 2019
0.0185

НЕМА ВЕЌЕ ЛЕТНО И ЗИМСКО СМЕТАЊЕ НА ВРЕМЕТО: Европскиот парламент со конечна одлука која гласи вака!

Објавено во: Свет 26 Март, 2019

Европа сега е чекор близу до крајот на праксата на поместување на стрелките на часовниците откако Европскиот парламент гласаше за укинување на зимското и летно сметање на времето.

Сега мора да се најде компромис, со секоја држава членка на ЕУ.

Европскиот парламент денеска со големо мнозинство гласаше за ставање крај на поместување на стрелките на часовникот во ЕУ од 2021 година.

Според предложениот амандман, земјите кои планираат да останат трајно во летното сметање на времето би требало своите часовници последен пат да ги поместат последната недела во март 2021 година, додека оние кои преферираат зима би требало да го направат тоа последната недела од октомври 2021 година.

По денешното гласање Европскиот парламент е подготвен за понатамошни преговори со Советот на министри.

-Пред донесување на одлуката за тоа кое стандардно време ќе се применува, државите членки треба да спроведат јавно советување како би ги земале предвид желбите на граѓаните. Исто така во изборот на временската зона секако се релевантни и географските фактори и специфичност на регионите во кои се наоѓаат поедини држави членки.

За спроведување на оваа Директива потребна е меѓусебна соработка на државите членки за да на усогласен и координиран начин се донесат одлуки за предвиденото стандардно сметање на времето.

Потребно е да се воспостави координациски механизам кој ќе се состои од по еден именуван претставник од секоја држава членка и еден претставник до Комисијата.

Во рамки на координацискиот механизам би требало да се разгледа и оцени потенцијално дејство на изборот на стандардно време на државите членки на функционирање на внатрешниот пазар.

За да се избегнат пореметување во сообраќајот, комуникациите и другите сектори, државите членки би требало најдоцна до 1 април 2020 да ја известат Комисијата во случај да планираат да го променат своето стандардно време последната недела во октомври 2021 година-рекол хрватскиот пратеник во ЕП Давор Шкрлец.Можеби ќе ве интересира

(ВИДЕО) ХАОС ВО ИТАЛИЈА: Невреме однесе два животи

(ВИДЕО) ХАОС ВО ИТАЛИЈА: Невреме однесе два животи

Задутре Европскиот парламент гласа за резолуција за Македонија и Албанија

Задутре Европскиот парламент гласа за резолуција за Македонија и Албанија

СЕ ПОТПИШУВА ПЕТИЦИЈА: Британците бараат нов референдум

СЕ ПОТПИШУВА ПЕТИЦИЈА: Британците бараат нов референдум

(ВИДЕО) ТРИ ЖРТВИ ВО ПРОТЕСТИТЕ ВО ЧИЛЕ: Власта се откажа од поскапувањето на превозот

(ВИДЕО) ТРИ ЖРТВИ ВО ПРОТЕСТИТЕ ВО ЧИЛЕ: Власта се откажа од поскапувањето на превозот

БРИТАНЦИТЕ САКААТ НОВ РЕФЕРЕНДУМ: Протести се одржаа во Лондон

БРИТАНЦИТЕ САКААТ НОВ РЕФЕРЕНДУМ: Протести се одржаа во Лондон

(ВИДЕО) НАСИЛНИ ДЕМОНСТРАЦИИ И ВОНРЕДНА СОСТОЈБА: Чилеанците се бунтуваат против поскапиот јавен превоз

(ВИДЕО) НАСИЛНИ ДЕМОНСТРАЦИИ И ВОНРЕДНА СОСТОЈБА: Чилеанците се бунтуваат против поскапиот јавен превоз

(ВИДЕО) СЕ УРНА БРАНА ВО РУСИЈА: Водата носеше се пред себе, има 13 мртви

(ВИДЕО) СЕ УРНА БРАНА ВО РУСИЈА: Водата носеше се пред себе, има 13 мртви

(ФОТО+ВИДЕО) УАПСЕНИ 27 ЛУЃЕ: Полицијата воспостави ред во Барселона

(ФОТО+ВИДЕО) УАПСЕНИ 27 ЛУЃЕ: Полицијата воспостави ред во Барселона

НЕМА ПРИМИРЈЕ ВО СИРИЈА: Ердоган се заканува

НЕМА ПРИМИРЈЕ ВО СИРИЈА: Ердоган се заканува