07 Април, 2020
0.0246

По петти пат, оваа недела во Градски Парк се трча за поддршка на заболените од Вилсон

Објавено во: Мои пари 20 Септември, 2019

– Во недела, на 22ри септември, во Градскиот Парк во Скопје, кај Школка, со почеток во 10.00 часот, ќе се одржи хуманитарната штафетна трка Подај рака 2019 за поддршка на заболените од ретката болест Вилсон.

Трката, која се одржува по петти пат, е во организација на Здружението на граѓани за поддршка на лица со оваа ретка болест - Вилсон Македонија, со финансиска помош од компанијата ОКТА и Градот Скопје.

„Со овој настан сакаме да им дадеме поддршка и на сите лица кај кои најчесто, како последица на ненавремена детекција, ретките болести оставиле непоправливи последици, како и да им оддадеме почит на оние кои прерано го изгубиле својот живот борејќи се со болеста“, велат од Вилсон Македонија. Од Здружението Вилсон Македонија велат дека раната детекција е суштинска во третирањето на оваа болест и во обезбедување нормален живот за пациентите.


Во рамките на настанот реномираната група Нокаут ќе одржи мини-концерт, а настанот ќе содржи и детска трка, бидејќи е многу важно најмладите да се запознаат и да даваат поддршка на лица кои се соочуваат со ретки болести, и со тоа да ја развиваат својата хуманост.

Во трката ќе учествуваат и лица заболени од Вилсон и од други ретки болести со што симболично ќе се покаже дека кога дијагностиката и терапијата се навремено аплицирани, со најголемиот број ретки болести, може да се живее нормален живот, рамноправен со сите здрави луѓе.

Трката како и досега ќе биде штафетна и ќе се трчаат четири пати по еден километар. Котизацијата за учество во трката е симболична и изнесува 200 денари. Заинтересираните кои не се во можност да трчаат, а сакаат да дадат поддршка може да изберат индивидуален пакет Маица + Активна поддршка по цена од 200 денари. Повеќе информации и пријавување за годинешнава трка Подај рака се достапни на следниов линк https://www.smartrace.club/

Болеста Вилсон предизвикува нарушување во метаболизмот што доведува до таложење на бакар во црниот дроб, мозокот и очите, процес кој се одвива постепено, со години, пред појавата на првите симптоми. 


Можеби ќе ве интересира

Донација на мед и прополис за медицинските лица

Донација на мед и прополис за медицинските лица

Македонски Телеком донираше интернет за далечинско учење за 30.000 деца од семејства со социјален ризик

Македонски Телеком донираше интернет за далечинско учење за 30.000 деца од семејства со социјален ризик

Средното училиште „Ѓорче Петров“ во Кавадарци стана енергетски ефикасно со грант од кралството Норвешка

Средното училиште „Ѓорче Петров“ во Кавадарци стана енергетски ефикасно со грант од кралството Норвешка

Државна лотарија отвори нова благајна за исплата на добивки од игрите на среќа

Државна лотарија отвори нова благајна за исплата на добивки од игрите на среќа

COVID-19 ги менува и дигиталните навики на луѓето

COVID-19 ги менува и дигиталните навики на луѓето

Дефектот на Пластичарка е саниран

Дефектот на Пластичарка е саниран

Ротаријанците со 1,4 милиони денари лични донации за поддршка на јавното здравство

Ротаријанците со 1,4 милиони денари лични донации за поддршка на јавното здравство

Samsung со ново еколошко пакување за своите телевизори

Samsung со ново еколошко пакување за своите телевизори

Саниран дефект на Радишанска

Саниран дефект на Радишанска