16 Јули, 2019
0.0197

Покачуваат дневници, работници нема

Објавено во: Финансии 07 Мај, 2019

Градежната комора на Србија информира дека им фалат работници во градежниот сектор. 

Градежната сезона трае, а недостигаат тесари, ѕидари, столари, керамичари. 

Но, од друга страна околу 95.000 занаетчии се водат како невработени. 

Меѓу нив има тапетари, шивачи, месари, пекари, тесари и друго. 

Работодавците во Србија оваа година барале околу 9.000 занаетчии за вработување. 

Статистички работници има, но газдите велат мајстори е тешко да се најдат. 

Просечната возраст на градежниците е 55 години и бидејќи е тешко нови работници да се најдат, скокаат и дневниците. 

Поради недостигот на работници, одредени мајстори може да заработат и дневница до 100 евра, додека обичниот работник добива по 35 или 40 евра. 

Исто така се поставува прашање дали оние скоро 100.000 занаетчии кои се водат како невработени, всушност работат на „црно“. 

Можеби ќе ве интересира

ДУИ бара од Заев да ја стави Бежовска за министер

ДУИ бара од Заев да ја стави Бежовска за министер

Поради Германците во овој српски град скокнаа цените на становите

Поради Германците во овој српски град скокнаа цените на становите

Анѓушев на средба со ММФ: Економијата расте, невработеноста опаѓа

Анѓушев на средба со ММФ: Економијата расте, невработеноста опаѓа

Мали даноци - големи неданочни и парафискални давачки

Мали даноци - големи неданочни и парафискални давачки

Аргир реименуван за директор на НЛБ Банка

Аргир реименуван за директор на НЛБ Банка

ЕУ и за Бугарија ќе одлучува во октомври

ЕУ и за Бугарија ќе одлучува во октомври

За собарките од Филипини нудат 650 евра и бесплатен aвионски билет

За собарките од Филипини нудат 650 евра и бесплатен aвионски билет

Ова е најскапиот град на светот за странци

Ова е најскапиот град на светот за странци

Поради високите плати ова е земја од соништата

Поради високите плати ова е земја од соништата