03 Јуни, 2020
0.0437

Полицијата затвори четири приватни болници во Приштина поради тргување со човечки органи

Објавено во: Балкан 08 Јуни, 2019

Поради сомневање за нелегална трговија со човечки органи, косовската инспекција затвори четири приватни приштински болници. Против 17 здравствени работници и вработени се поднесени кривични пријави и сите овие случаи се сеуште во истражна постапка.

Нора Красниќи, главен здравствен инспектор на косовското Министерство за здравство, рече дека при увидот во овие приватни болници утврдено е дека биле вклучени во нелегални активности. Замрзнати човечки клетки биле префрлени на Одделот за гинекологија, Универзитетскиот клинички центар на Косово, со цел да се сочуваат.

Здравствен инспекторат, заедно со косовската полиција, изврши увид во некои приватни болници кои имаат дозвола за давање услуги во областа на медицинските оплодување.

Целта на инспекциите беше да се контролира спроведувањето на Законот за репродуктивно здравје. По тој повод, пишува Газета Експрес Приштина, идентификувани се некои повреди на Законот за репродуктивно здравје, по што Инспекторатот за здравство изрекол мерка за привремена суспензија на активностите на овие институции, рече Красниќи.

Во меѓувреме, косовската полиција применува одредени мерки за здравствените работници во овие болници во согласност со законските одредби на полицијата. Баки Келани, портпарол на косовската полиција, рече дека Министерството за трговија со човечки органи за време на инспекцијата во наведените болници најде серија криминални активности, нелегалната трансплантација и трговија со човечки органи и клетки.

Поради оваа причина, додаде тој, 17 лица беа уапсени, вклучително, и странски државјани.


Можеби ќе ве интересира

СЕ ОТВОРААТ БИЗНИСИТЕ: Грција на 1 јули ќе биде вратена во нормала

СЕ ОТВОРААТ БИЗНИСИТЕ: Грција на 1 јули ќе биде вратена во нормала

(ФОТО) ПОГОДЕН СЕВЕРОТ НА ХРВАТСКА: Паѓаше град со големина на лешник

(ФОТО) ПОГОДЕН СЕВЕРОТ НА ХРВАТСКА: Паѓаше град со големина на лешник

ХРВАТСКА: Цела куќа со базен може да се изнајми за 114 евра

ХРВАТСКА: Цела куќа со базен може да се изнајми за 114 евра

АВИОН СЛЕТА ВО АТИНА: Од 91 патник, 12 позитивни на коронавирусот

АВИОН СЛЕТА ВО АТИНА: Од 91 патник, 12 позитивни на коронавирусот

ЗЕМЈОТРЕС ВО РОМАНИЈА: Eпицентарот северно од Букурешт

ЗЕМЈОТРЕС ВО РОМАНИЈА: Eпицентарот северно од Букурешт

НОВИ ПРАВИЛА ВО ГРЦИЈА: Дистанца меѓу чадорите и ограничен број на капачи

НОВИ ПРАВИЛА ВО ГРЦИЈА: Дистанца меѓу чадорите и ограничен број на капачи

НЕМААТ НОВ СЛУЧАЈ 28 ДЕНА: Црна Гора го победи вирусот

НЕМААТ НОВ СЛУЧАЈ 28 ДЕНА: Црна Гора го победи вирусот

Бугарија го укина карантинот за граѓаните од Македонија

Бугарија го укина карантинот за граѓаните од Македонија

Италијанците сакаат на одмор во Грција, но Грците не ги примаат

Италијанците сакаат на одмор во Грција, но Грците не ги примаат