11 Август, 2022
0.0184

Поранешниот директор на Сава осигурување, стана прв човек на „Вега фондови“

Објавено во: Финансии 30 Јуни, 2021

Добивај вести на Viber

Се основа ново Друштво за управување со инвестициски фондови Вега Фондови АД Скопје. Комисијата за хартии од вредност веќе издаде одобрение. Формирано е со основна главнина од 130.000 евра. Станува збор за друштво за управување со отворени инвестициски фондови, водење на работи на управување со средства за сметка на индивидуален клиент – сопственик на портфолио и инвестиционо советување согласно Законот за инвестициски фондови.

КХВ даде согласност лицето Александра Митев од Скопје да се стекне со квалификувано учество во ДУИФ Вега Фондови АД Скопје, односно да се стекне со акции со право на глас чиј вкупен кумулативен износ не надминува 50 отсто од вкупно издадените акции со право на глас на друштвото. 

„Исто така се даде согласност на лицата Сашо Дракуловски и Стефан Степаноски да се стекнат со квалификувано учество во ДУИФ Вега Фондови АД Скопје односно поединечно да се стекнат со акции со право на глас чиј вкупен кумулативен износ не надминува 30 отсто од вкупно издадените акции со право на глас на друштвото, велат од КХВ.

За главен извршен директор е именуван Сашо Дракуловски а Огнен Тилиќ доби согласност за извршен член на Одборот на директори, односно извршен директор на ДУИФ Вега Фондови АД Скопје.

Сашо Дракуловски е поранешен директор на Сава осигурување. Тој во ноември 2019 година се замина од позицијата, како што наведе од лични причини.

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

НЕМА НОВО ЗАТЕГНУВАЊЕ НА МОНЕТАРНАТА ПОЛИТИКА, основната каматна стапка останува на исто ниво

НЕМА НОВО ЗАТЕГНУВАЊЕ НА МОНЕТАРНАТА ПОЛИТИКА, основната каматна стапка останува на исто ниво

БЕСПЛАТЕН РУЧЕК ВО ЕКОНОМИЈАТА НЕМА, ДАНОЧНИТЕ ПРОМЕНИ НЕ ГО ОПФАЌААТ ЕКСТРА ПРОФИТОТ, што друго ќе донесат најавените измени

БЕСПЛАТЕН РУЧЕК ВО ЕКОНОМИЈАТА НЕМА, ДАНОЧНИТЕ ПРОМЕНИ НЕ ГО ОПФАЌААТ ЕКСТРА ПРОФИТОТ, што друго ќе донесат најавените измени

ДЕВИЗНИТЕ РЕЗЕРВИ СЕ КРЕНАА - во јули се зголемија за 80 милиони евра, сега се 3,2 милијарди

ДЕВИЗНИТЕ РЕЗЕРВИ СЕ КРЕНАА - во јули се зголемија за 80 милиони евра, сега се 3,2 милијарди

НЕКА РАЗМИСЛАТ ДВА ПАТИ ПРЕД ДА ЈА НАПРАВАТ И ОВАА БЕЉА - професорот Трајковски предупредува дека даночењето на каматите може да ги повлече штедните влогови

НЕКА РАЗМИСЛАТ ДВА ПАТИ ПРЕД ДА ЈА НАПРАВАТ И ОВАА БЕЉА - професорот Трајковски предупредува дека даночењето на каматите може да ги повлече штедните влогови

Бесими ќе собира 54 милиони евра, ќе се оданочуваат реинвестираните добивки и каматите од штедните влогови

Бесими ќе собира 54 милиони евра, ќе се оданочуваат реинвестираните добивки и каматите од штедните влогови

КАМАТИТЕ НА ДРЖАВНИТЕ ОБВРЗНИЦИ СЕ ИЗЕДНАЧИЈА СО ОНИЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНИТЕ КРЕДИТИ - достигнаа 4,2 проценти, евтини пари веќе нема никаде

КАМАТИТЕ НА ДРЖАВНИТЕ ОБВРЗНИЦИ СЕ ИЗЕДНАЧИЈА СО ОНИЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНИТЕ КРЕДИТИ - достигнаа 4,2 проценти, евтини пари веќе нема никаде

ЌЕ СЕ УКИНАТ ДАНОЧНИТЕ ОСЛОБОДУВАЊА, ЌЕ СЕ РЕВИДИРААТ СТИМУЛАЦИИТЕ, ВО ИГРА И ПРОГРЕСИВЕН ДАНОК - Финансии почна консултации со бизнисот за повисоки даноци од идната година

ЌЕ СЕ УКИНАТ ДАНОЧНИТЕ ОСЛОБОДУВАЊА, ЌЕ СЕ РЕВИДИРААТ СТИМУЛАЦИИТЕ, ВО ИГРА И ПРОГРЕСИВЕН ДАНОК - Финансии почна консултации со бизнисот за повисоки даноци од идната година

ДРЖАВНАТА БАНКА ШТО ИМ ДАВА БЕСКАМАТНИ И ЕВТИНИ КРЕДИТИ НА ФИРМИТЕ СО ДВОЈНО ЗГОЛЕМЕНА ДОБИВКА - во првата половина од годинава 732 илјади евра

ДРЖАВНАТА БАНКА ШТО ИМ ДАВА БЕСКАМАТНИ И ЕВТИНИ КРЕДИТИ НА ФИРМИТЕ СО ДВОЈНО ЗГОЛЕМЕНА ДОБИВКА - во првата половина од годинава 732 илјади евра

ДОАЃА ЦЕЛОСНА РЕЦЕСИЈА, поранешен вработен во ФЕД тврди дека ќе трае цела година

ДОАЃА ЦЕЛОСНА РЕЦЕСИЈА, поранешен вработен во ФЕД тврди дека ќе трае цела година