18 Август, 2018
0.3300
    ALK 7956.45    -0.54%     GRNT 793.88    -1.36%     KMB 5168.81    -0.47%     MERM 2006    126.41%     MKSD 204    0%     MPT 44500.29    -1.11%     MTUR 4600    -1.08%     OHB 6500    -0.01%     OKTA 4215.18    -6.1%     PPIV 44500    -1.13%     RADE 1700    -0.12%     RMDEN17 96.02    -0.08%     RZEK 30    0%     RZTK 511    0%     RZUS 120    -2.94%     STB 1031.49    0.11%     STIL 131.22    -1.34%     TEL 277.4    -1.52%     TNB 14130    -0.46%     TTK 1146    -0.09%     UNI 2400    0.04%     VITA 8767    3%

Повеќе нема да има „скриени“ газди во Македонија

Објавено во: Финансии 13 Јуни, 2018

Скриените газди во Македонија повеќе нема да имаат законска можност да впишуваат други управители и да се кријат позади името на друг сопственик на претпријатието кое суштински не е негово. Јавна тајна во Македонија е дека постојат познати личности кои етички сметаат дека не треба нивното име да фигурира како сопственик на профитна организација и потпишуваат договори со личности на кои „поовеќе им личи“ на хартија да бидат газди на субјектот.

Владата го утврди новиот текст на Предлог – законот за изменување на Законот за трговскитe друштва, во кој се предвидува да се изврши бришење на одредбите за тајни друштва од Законот за трговските друштва за да се зголеми транспарентноста во правниот промет и да се намалат можностите за даночно затајување.

На овој начин и со отстранување на оваа форма од правниот промет, Република Македонија ќе ја задржи оцената за размена на информации по барање на даночни цели и истата ќе има позитивно влијание и во однос на скрининг мисијата на работната група при Советот на ЕУ, која ја креира листата на некооперативни јурисдикции за даночни цели.

Тајното друштво е дискретна форма за реализација на деловни потфати, и најчесто го користат лица кои од најразлични финансиски или лични мотиви, сакаат да соработуваат со други претпријатија и истите да ги финансираат, без да се изложуваат во јавноста.

Според одредбите на Законот за трговски друштва, тајното друштво настанува со договор, со кој тајниот содружник вложува паричен или непаричен влог во имотот на друштвото на друго лице, кое е јавен содружник. На таков начин тие стекнуваат право да учествуваат во добивката како и во загубата на друштвото.

Тајното друштво нема правен субјективитет. Тоа значи дека ова друштво не се регистрира во трговскиот регистар, нема седиште, нема фирма и постои само за внатрешна употреба, само во односите меѓу тајниот содружник и јавниот содружник. Како последица на тоа, јавниот содружник е тој кој настапува во односите со трети лица, тој го управува друштвото и тој е исклучителен носител на сите права и обврски од работењето. Третите лица го познаваат само јавниот содружник, и во односите со нив формално учествува само јавното друштво. 

Целите на тајното друштво и целокупните услови на работење, се уредуваат спогодбено меѓу содружниците, и тоа со договор за уредување на односите.

Што се однесува, пак, на односите меѓу тајниот и јавниот содружник, Законот за трговски друштва ги уредува ситуациите кои се однесуваат на влоговите, добивката и загубата, како и правото на увид во книгите и списите. 


Можеби ќе ве интересира

2 милиони евра грант за набавка на фотоволтаични системи за 35 општини

2 милиони евра грант за набавка на фотоволтаични системи за 35 општини

Сопственикот на Корона вложи 4 милијарди долари во марихуана

Сопственикот на Корона вложи 4 милијарди долари во марихуана

ПОЗНАТ БРЕНД НУДИ РАБОТА: Патувајте по светот и не грижете се за трошоците

ПОЗНАТ БРЕНД НУДИ РАБОТА: Патувајте по светот и не грижете се за трошоците

Oва се компании кои не бараат факултетска диплома

Oва се компании кои не бараат факултетска диплома

УПОРНОСТ БЕЗ КРАЈ: бизнис приказна на жената која од стан без кревет дојде до фирма вредна 4 милијарди долари

УПОРНОСТ БЕЗ КРАЈ: бизнис приказна на жената која од стан без кревет дојде до фирма вредна 4 милијарди долари

Колку пива и сокови продава дневно „Прилепска пиварница“?

Колку пива и сокови продава дневно „Прилепска пиварница“?

Колку просечно чека една фирма за да си го наплати долгот?

Колку просечно чека една фирма за да си го наплати долгот?

АЛАРМАНТНО: Им фалат бравари, заварувачи, градежници

АЛАРМАНТНО: Им фалат бравари, заварувачи, градежници

НАЈСИЛНИ ПРОДАЖБИ ВО ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ: Како најбогатото семејство во светот стана побогато за 11,6 милијарди долари?

НАЈСИЛНИ ПРОДАЖБИ ВО ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ: Како најбогатото семејство во светот стана побогато за 11,6 милијарди долари?