10 Јули, 2020
0.0488

ПРВА ВО СВЕТОТ: Франција забрани употреба на пестициди кои се штетни за пчелите

Објавено во: Свет 22 Мај, 2019

Во последните неколку месеци регионот но и светот зборува гласно за угинувањето на пчелите. Пчеларите во земјава, регионов и светот се загрижени за ситуацијата со која се соочуваат. Додека, научниците за овој феномен наречен колапс на колониите на пчели, како виновници за тоа ги посочуваат пестициди, и тоа неоникотиноидните.

Во европската унија е забрането користење на три пестициди и тоа: клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам. Само една челнка на Европското семејство забрани дополнителни два пестициди, тоа е Франција која ги забранува и тиаклоприд и ацетамиприд за употреба во земјоделието, вклучувајќи ги и стаклениците. Неоникотиноидите како пестициди за прв пат се појавуваат во деведесетите години на дваесетитот век. Пестицидите се прскат на растенијата, а пчелите се движат по нив и бидејќи тие по структурата се слични на никотинот го напаѓаат нервниот систем на инсектите.

Според научниците неоникотиноидите исто така се одговорни и за помалиот број сперматозоиди кај пчелите, што значи дека се намалува и стапката на репродукција. Истражувањата покажале и дека многу пчели стануваат зависници и постојано трагаат по уште пестициди.

Пчеларите со огромна загриженост, во редовна консултација и состаноци со земјоделските власти во земјава и регионот изнаоѓаат решение за овој горчлив проблем од светски рамки. Соред нив, без пчели нема да има плодови. Ќе се наруши животниот биоритам и синџирот на исхрана.

Можеби ќе ве интересира

Научниците ќе дадат одговор како вирусот од животни се пренел на луѓе

Научниците ќе дадат одговор како вирусот од животни се пренел на луѓе

Кина обвини, а Казахстан демантира дека кај нив се шири болест поопасна од короната

Кина обвини, а Казахстан демантира дека кај нив се шири болест поопасна од короната

СЗО ПРИЗНА: Вирусот се пренесува преку воздух во ресторани и спортски сали, но потребни се уште истражувања

СЗО ПРИЗНА: Вирусот се пренесува преку воздух во ресторани и спортски сали, но потребни се уште истражувања

(ВИДЕО) ТАА Е ХЕРОЈ: Meдицинска сестра им свири на виолина на заразените од коронавирусот

(ВИДЕО) ТАА Е ХЕРОЈ: Meдицинска сестра им свири на виолина на заразените од коронавирусот

Ширењето на коронавирусот е надвор од контрола, алармира СЗО

Ширењето на коронавирусот е надвор од контрола, алармира СЗО

Коронавирусот го напаѓа и срцето, тврди рускиот министер Мурашко

Коронавирусот го напаѓа и срцето, тврди рускиот министер Мурашко

БОЛНИЦАТА ВО БЕРГАМО ПРОГЛАСИ ПОБЕДА НАД КОВИД-19: Битката со вирусот ја загубија 6.000 пациенти

БОЛНИЦАТА ВО БЕРГАМО ПРОГЛАСИ ПОБЕДА НАД КОВИД-19: Битката со вирусот ја загубија 6.000 пациенти

Короната е како дожд, на крајот сите ќе бидат мокри, тврди заразениот Болсонаро

Короната е како дожд, на крајот сите ќе бидат мокри, тврди заразениот Болсонаро

СЗО: Ќе патуваат во Кина за да го идентификуваат зоо изворот на Ковид-19

СЗО: Ќе патуваат во Кина за да го идентификуваат зоо изворот на Ковид-19