РЕВОЛУЦИЈА ВО НЕСТЛЕ: Чоколадите ги чека голема промена!
Објавено во: Свет 01 Декември, 2016
Нестле, најголемиот светски произведувач на храна, измислил технологија која има потенцијал да го намали шеќерот во некои од своите препознатливи производи и тоа до 40 отсто.
Како што тврдат во оваа компанија, тоа намалување на шеќерот нема да има никакво влијание на вкусот на производот.
Произведувачот на Кит-кет вели дека неговите истражувачи пронашле начин, користејќи само природни состојки, за промена на структурата на честички на шеќер.
Соменевајќи се во кристалите, Нестле тврди дека секоја честичка на шеќер се раствора побрзо на јазикот, така да помалку шеќер може да се употреби во производството на чоколада.
„Нашите научници откриле целосно нов начин за користење на традицоионални, природни состојки“, рекле од оваа компанија.
Оваа вест доаѓа во ера на глобална епидемија на дебелеење, што ги притиска произведувачите својата храна да ја направат поздрава.
Нестле работел на намалување на шеќерот, солта и маста , бидејќи потрошувачите се повеќе се определуваат за здрави и свежи производи.