29 Јули, 2021
0.0217

ТОП ПЕТ ГОЛЕМИ БАНКИ: Само за три месеци профитираа со 28 милиони евра

Објавено во: Финансии 18 Јуни, 2021

Македонските банки и покажаа на бизнис сцената во земјава дека кога станува збор за профитабилноста, тие се убедливо најсолидните деловни играчи.

Само во првите три месеци од годинава, сите 14 македонски банки оствариле вкупен профит од 32,2 милиони евра, покажуваат последните податоци кои ги објави Народната банка.

Ако се направи споредба со првиот квартал лани, кога банките оствариле вкупни добивки од 18,6 милиони евра, ќе се види дека во првото тримесечје од годинава профитот на банкарскиот сектор е зголемен за 13,6 милиони евра, односно за дури 73 проценти.

Минатата година е позната по тоа што беше година на пандемија, во која дел од бизнисите беа уништени, а многу работни места беа и затворени, па Владата ги ублажуваше последиците со неколку сета на економски мерки.

Но, и во таа година банките покажаа зголемен профит во однос на претходната, а дека трендот на раст на нивната профитабилност продолжува и натаму, доволно говорат најновите бројки за првиот квартал од годинава, односно зголемување на вкупните добивки за дури 73 отсто.

Како и вообичаено, најдобро во поглед на профитабилноста и одело на големата банкарска петорка, односно на петте банки кои влегуваат според висината на активата во категоријата на големи банки. Тие во првиот квартал од годинава оствариле профит од 28 милиони евра, што значи дека го прават најголемиот „колач“ од вкупната банкарска добивка. Во првиот квартал лани големите банки имале профит од 24 милиони евра, што значи дека за првите три месеци од годинава имале зголемување за четири милиони евра.

Ако се сака да зе зборува за сериозно подобрување, тоа може да се види во групата на средни банки, каде сега се шест банки, наспроти седум колку што беа во првиот квартал од минатата година. Како штро е познато, тогаш се уште постоеше и работеше Еуростандард банка, која се соочуваше со загуби, и нејзините загуби практично влијаеја групата на средни банки да не биде профитабилна, односно да прикажува групно негативни финансиски резултати. Сега таа состојба е сменета и профитабилна станува и категоријата средни банки. Или, ако во првиот квартал лани седумте тогашни средни банки имале загуба од близу шест милиони евра, сега таа група од средни банки станува профитабилна, одфносно во првото тримесечје од годинава шесте средни банки прикажуваат вкупна добивка од 3,5 милиони евра.

Додека, пак, трите мали банки традиционално се профитабилни, но со помали добивки, или, ако од јануари до март лани имале вкупни добивки од 550 илјади евра, во истата временска отсечка од годинава нивниот вкупен профит изнесува 670 илјади евра.

Можеби ќе ве интересира

СН ОСИГУРИТЕЛЕН БРОКЕР доби одобрение да издаде прва емисија на корпоративни обврзници од 80 милиони денари

СН ОСИГУРИТЕЛЕН БРОКЕР доби одобрение да издаде прва емисија на корпоративни обврзници од 80 милиони денари

Растот на глобалните пазари на капитал и во вториот квартал од годината придонесе за одлични перформанси на фондовите со кои управува ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје

Растот на глобалните пазари на капитал и во вториот квартал од годината придонесе за одлични перформанси на фондовите со кои управува ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје

Србите бараат мајстори, ама и добро плаќаат

Србите бараат мајстори, ама и добро плаќаат

Цените ќе скокнат, се зголемува инфлацијата во еврозоната

Цените ќе скокнат, се зголемува инфлацијата во еврозоната