18 Август, 2019
0.0162

Веднаш по Божиќ: Со државните обврзници ќе се тргува на берза

Објавено во: Финансии 31 Декември, 2018

Од следниот вторник на берза ќе котираат и ќе се тргува со 132 емисии на државни обврзници, со вкупна номинална вредност од 54.184.070 денари.

Обврзниците се издадени во денари, со годишна исплата на камата, додека главнината се исплаќа на денот на достасувањето.

Според рочноста има пет двогодишни обврзници, седум тригодишни, четири петгодишни обврзници, 39 десетгодишни, 74 петнаесетгодишни обврзници и три триесетгодишни обврзници

„Согласно потпишаниот Договор помеѓу Министерството и Берзата, во наредниот период ќе продолжи котацијата на сите идни емисии на државни обврзници за кои ќе биде поднесено барање од Министерството до Берзата, информираа од Макеоднска берза.


Можеби ќе ве интересира

НЕ СЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ: Кои други народи немаат пари за летување?

НЕ СЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ: Кои други народи немаат пари за летување?

Кој е градот со најголемата економска нееднаквост?

Кој е градот со најголемата економска нееднаквост?

Колку заработува најбогатото семејство во светот секоја минута?

Колку заработува најбогатото семејство во светот секоја минута?

Како нашиот државен долг надмина 100 милијарди денари?

Како нашиот државен долг надмина 100 милијарди денари?

По симболична цена се продаваат куќи во швајцарско село

По симболична цена се продаваат куќи во швајцарско село

„ЦРНА“ ЛИСТА НА УЈП: Имаат повеќе од 2.000 должници

„ЦРНА“ ЛИСТА НА УЈП: Имаат повеќе од 2.000 должници