14 Мај, 2024
0.0276

Внимание: Опасни патогени во фрижидер предизвикуваат труење

Објавено во: Стил 04 Август, 2015

Добивај вести на Viber

Дали знаете што имате во фрижидерот и опасностите за здравјето кои ги крие тој?

Прво предупредување: Не се смејте при читањето на претходното прашање, бидејќи научниците тврдат дека всушност никој од нас не знае што точно микроорганизмите ги населува во студениот кабинет, без кој не можеме.

И оттука следува второто предупредување:

Не ја потценувајте веројатноста дека лошите болести може да дојдат од ведро небо кај вас и вашето семејство, ако редовно не ги почитувате правилата за уредување и чистење на ладилникот.

Зошто темата е особено актуелна во летото? Одговорот на ова прашање воопшто не е комплицирано - затоа што во овие денови во летната сезона купуваме почесто зелени салатки, ротквици, свеж кромид, магдонос и, се разбира, лиснат зеленчук како спанаќ и коприва. И, во повеќето случаи ги оставаме во фрижидер пронајдени, понекогаш дури и без да ги измиеме. А тоа, велат експертите, воопшто не е безбедно.

Тука е местото да се потсетиме што вели науката за една непријатна и опасна инфекција - jерсиниозата.

Таа се среќава најчесто во развиените земји кои имаат воспоставено мрежа од складишта за овошје и зеленчук во кои се одржуваат ниски температури - до 8 степени целзиусови. Од овие депонии се снабдуваат големите трговски синџири за прехранбени производи и местата на угостителските - ресторани, пицерии, фаст фуд закуски. Таа се поврзува со употребата на разни овошни и зеленчукови салати, особено од зелка и моркови, складирани по магацините. Основни преносители на инфекцијата се глувците. На вашиот микроорганизам му се „допаѓа“ овошјето и зеленчукот и најмногу зелка и моркови, но не занемарувајте ги и јаболката, ниту пак лиснатиот зеленчук со многу голема површина како и салатките, салатите и спанаќот .

Јерсиниозата или другото име на болеста „болеста од фрижидерот“.

Објаснувањето лежи во фактот дека ладниот и влажен воздух, како и ниските температури кои се одржуваат во фрижидерот се можно најповолен услов за размножување на јерсинината. Затоа, препорачуват специјалистите - не оставајте за складирање во него неизмиен или нечист зеленчук, бидејќи микроорганизмите лесно можат да „скокнат“ и врз останатите производи - сирење, млеко и сè друго.

Најдобрата препорака е добро измиени, исцедени од вода и малку сув зеленчук да се остават во добро покриен сад или да се спакуваат во ќеса или целофан или домаќинска фолија. Исто така да не се чуваат долго време, да се следи дали нема знаци на гниење по рачките и рабовите на листовите, бидејќи тоа е сигурен знак дека потрошувачката веќе крие опасност, дури и по термичка обработка.

Има многу примери за прехранбена интоксикација, кои произлегуваат од исхрана која престојувала во фрижидер, а содржи штетни патогени.

Така науката во последниве години воведе еден одделен концепт - „болести предизвикани од храна“ - „foodborne diseases“. Во полето на истражување се почесто паѓаат предизвикувачки прашања од областа на прехранбената микробиологија, хранливата вирусологија и паразитологија.

И додека научниците продолжуваат со своите анализи и ги прошируваат примерите на студиите, за нас останува валиден класичен совет - внимавајте што јадете и како го чувате.