14 Јули, 2020
0.0333

Во Македонија само 58 отсто од населението живее урбанизирано

Објавено во: Балкан 18 Ноември, 2019

Според податоците од Оделот за население на ОН и Светска Банка, кои го откриваат процентот на жители на една земја што живеат во урбани средини, кнежеството Монако, кое по дефиниција е град-држава, го зазема можеби очекуваното прво место со 100 отсто. Зад Монако е Белгија, каде што 98 проценти од населението живее во градски области.

Молдавија е на другата страна на списокот, со помалку од половина од населението (43 проценти) кои живеат во урбани средини.

Босна и Херцеговина е зад Молдавија - повеќе од половина од населението не живее во урбано опкружување, односно 48 проценти.

Во останатите земји од Западен Балкан, голем број од населението не живее во урбани средини. Во Словенија, 54% од населението живее во урбани средини, во Србија 56, во Хрватска 57, во Македонија 58%.

Во регионот, најголем процент од населението што живее во урбани средини има во Црна Гора - 67 проценти.

Во Топ-10 покрај Молдавија, Биг, Словенија, Србија, Хрватска и Македонија, се уште и Романија, Словачка, Азербејџан и Австрија. 

Анкетата не користеше единствена методологија, туку методологии што ги користат статистичките канцеларии на одделни земји како различни дефиниции за урбаното опкружување.


Можеби ќе ве интересира

Во Дубровник двојно поевтино од лани, но туристи нема

Во Дубровник двојно поевтино од лани, но туристи нема

Од вторник: Во Унгарија ќе можат Кинези, но не и Македонци

Од вторник: Во Унгарија ќе можат Кинези, но не и Македонци

Вработени двајца имами за Аја Софија

Вработени двајца имами за Аја Софија

ЕПИДЕМИЈАТА И ВО СРБИЈА НЕ СТИВНУВА - нови 287 заразени и 11 починати

ЕПИДЕМИЈАТА И ВО СРБИЈА НЕ СТИВНУВА - нови 287 заразени и 11 починати

ДУРИ И ЗА ТАНЧЕРКИТЕ ИМА ПРОТОКОЛ, СТАРИТЕ ДА НЕ СЕ КАНАТ НА СОБИРИ - Хрватска од утре со нови построги мерки за заштита

ДУРИ И ЗА ТАНЧЕРКИТЕ ИМА ПРОТОКОЛ, СТАРИТЕ ДА НЕ СЕ КАНАТ НА СОБИРИ - Хрватска од утре со нови построги мерки за заштита

СТРАВИЧНА НЕСРЕЌА: Јахта со која управувал малолетник преполовила чамец, загина млада девојка

СТРАВИЧНА НЕСРЕЌА: Јахта со која управувал малолетник преполовила чамец, загина млада девојка

Во Грција само 41 новозаразени, од кои 11 се туристи

Во Грција само 41 новозаразени, од кои 11 се туристи

Во Србија 130 болни од корона се на респиратпри, денеска 345 нови случаи

Во Србија 130 болни од корона се на респиратпри, денеска 345 нови случаи

ЧЕКАМЕ ЕДЕН ПАЦИЕНТ ДА ЗАМИНЕ, МЕНУВАМЕ ПОСТЕЛНИНА И ВЕДНАШ ПРИМАМЕ НОВ - во Србија нема место за болните

ЧЕКАМЕ ЕДЕН ПАЦИЕНТ ДА ЗАМИНЕ, МЕНУВАМЕ ПОСТЕЛНИНА И ВЕДНАШ ПРИМАМЕ НОВ - во Србија нема место за болните