28 Јануари, 2020
0.0159

Заев ја започнува акцијата „600 илјади багреми“ на автопат

Објавено во: Економија 11 Декември, 2019

Денеска попладне премиерот Зоран Заев заедно со директорот на јавното претпријатие за државни патишта, Зоран Китанов, ќе бидат дел од акцијата за засадување садници долж автопатот Миладиновци - Штип.

Според претходните најави, треба да се засадат вкупно 600.000 багреми на косините долж најновиот автопат во Македонија. 

Автопатот Миладиновци-Штип доцна летоска свечено беше пуштен во употреба. Претходно беше пуштен за сообраќај на 5 јуни. На свеченото отворање Заев ги најави 600-те илјади садници багрем.

Изградбата на автопатот во должина од 47 километри, кој чини 177 милиони евра, почна да се гради во февруари 2014 година и оригинално требаше да биде готов до март 2017.

Багремите се сметаат за најевтино долгорочно решение на ерозијата и распаѓањето на земјата од страните на автопатот.

На површина од 30 хектари, треба да се засадат околу 600,000 садници, а веќе е избран изведувач на тендер, фирмата „Хорти Дизајн“. Цената е околу 215 илјади евра. Багремот се сади на есен и е корисен во спречувањето на свлечиштата на новите делници.

Пошумувањето треба да заврши најдоцна пролетта 2020 година, но тоа ќе зависи и од временските услови во сезоните за пошумување.

Можеби ќе ве интересира

Конечни податоци: Државата не ги потроши парите за капитални проекти

Конечни податоци: Државата не ги потроши парите за капитални проекти

ПО ПОЛНОЌ НОВИ ЦЕНИ: Еве како ќе се точат бензини и дизел

ПО ПОЛНОЌ НОВИ ЦЕНИ: Еве како ќе се точат бензини и дизел

УТРИНСКИ ФОКУС: Кој приватен универзитет врти најмногу пари

УТРИНСКИ ФОКУС: Кој приватен универзитет врти најмногу пари

СЕ ГУБИ ЛИ ДОВЕРБАТА: Зошто богаташите ги повлекуваат парите од швајцарските банки?

СЕ ГУБИ ЛИ ДОВЕРБАТА: Зошто богаташите ги повлекуваат парите од швајцарските банки?

Државата ќе го сервисира долгот со издавање државни хартии од вредност на домашниот пазар

Државата ќе го сервисира долгот со издавање државни хартии од вредност на домашниот пазар

Предизборни вработувања под државна капа или реална потреба

Предизборни вработувања под државна капа или реална потреба

Кои приватни универзитети прават најмногу пари?

Кои приватни универзитети прават најмногу пари?

Колку заработуваат приватните универзитети?

Колку заработуваат приватните универзитети?

Колкави долгови стасуваат за наплата: Државата ќе позајмува дома на подолг рок

Колкави долгови стасуваат за наплата: Државата ќе позајмува дома на подолг рок