18 Мај, 2021
0.0246

Здружението на вработени во сектор игри на среќа „Сакам да работам“: Нема да бидеме жртви на политички мотивирани законски измени

Објавено во: Мои пари 01 Мај, 2021

По повод 1-ви Мај, Меѓународниот ден на трудот, Здружението на вработени во сектор игри на среќа „Сакам да работам“, го упатува следниот апел до Владата и Собранието на Република Северна Македонија:

Ние сме гласот на 10 илјади луѓе вработени во секторот игри на среќа. Нема да дозволиме да бидеме жртви на политички мотивирани законски измени. Згрозени сме од хајката која се води против нас подолг период. Некои партии треба да престанат пред секои избори да се обидуваат да ловат политички поени со нашите судбини. Јавноста треба да земе предвид дека со оваа дејност не се занимаваат некои наводно бесчувствителни профитери, туку луѓе од крв и месо, кои се активни чинители во ова општество. И ние сме родители, најчесто на малолетни деца и никогаш не би се согласиле да бидеме дел од нешто што ги прави нив потенцијални жртви. Во автомат клубовите одамна се имплементираат сите највисоки стандарди на ЕУ, се е 100% законски!

Доколку биде усвоен предлогот за дислокација на автомат клубовите и обложувалниците на 500 метри од основни и средни училишта, тоа ќе значи затворање на сите објекти во кои се организираат игри на среќа. Согласно постоечката инфраструктурна поставеност, одредено дистанцирање од едно училиште, ќе го приближи објектот до друго училиште. Ова е неспроведливо на терен. Ние ќе ги загубиме нашите работни места и ќе бидеме принудени да си ја бараме иднината надвор од границите на нашата Татковина, во западните земји, членки на ЕУ. Тоа значи дека 10 илјади луѓе на кои уредно им се исплатуваат плати, придонеси, додатоци за прекувремена работа, ќе останат на улица. Дури и за време на безбедносните мерки за заштита од пандемијата со „Ковид-19“, кога не одевме на работа, платите ни беа исплаќани во целост. Надлежните државни институции треба да бидат свесни дека најмалку 24 илјади граѓани преку нашите работни места обезбедуваат егзистенција, а истовремено секторот игри на среќа индиректно подржува и помага речиси 54 илјади работни места.

Апелираме до Владата и Собранието да не преземаат чекори кои дополнително ќе ја отежнат и онака тешката економска состојба во приватниот сектор кој е драматично погоден од светската пандемија со „Ковид-19“. Врвен национален приоритет треба да биде зачувувањето на секое работно место. Премиерот, министрите и пратениците треба да бидат свесни дека со затворањето на еден 100% легален сектор игри на среќа, ќе создадат услови за играње на црно, каде државата ќе нема никаква контрола, ниту буџетски приходи. 

Можеби ќе ве интересира

IuteCredit Europe ги објави неревидираните финансиски резултати за првиот квартал од 2021

IuteCredit Europe ги објави неревидираните финансиски резултати за првиот квартал од 2021

Нови технологии заради кои нашата храна останува подолго свежа во фрижидер

Нови технологии заради кои нашата храна останува подолго свежа во фрижидер

Скијачки клубови: Новиот претседател на СФМ е избран со фалсификат

Скијачки клубови: Новиот претседател на СФМ е избран со фалсификат

Нов циклус обуки од Мотива Центарот за менаџмент образование и обука во проект подржан од Фонд за иновации и технолошки развој

Нов циклус обуки од Мотива Центарот за менаџмент образование и обука во проект подржан од Фонд за иновации и технолошки развој

Онлајн-настан за реобјавувањето на романот „Кратката пролет на Моно Самоников“ од Димитар Солев

Онлајн-настан за реобјавувањето на романот „Кратката пролет на Моно Самоников“ од Димитар Солев

Заштедете и уживајте во уникатните придобивки во светот на патувањето со travelWorld

Заштедете и уживајте во уникатните придобивки во светот на патувањето со travelWorld

Македонија 2025 со поддршка за младите: Доделени десет стипендии за талентирани средношколци

Македонија 2025 со поддршка за младите: Доделени десет стипендии за талентирани средношколци

Најиновативните светски технологии за прочистување на воздух и вода изложени во новата концепт-продавница на „Екотип“

Најиновативните светски технологии за прочистување на воздух и вода изложени во новата концепт-продавница на „Екотип“

НЛБ Банка со финансиско советување за осигурителни продукти и пензиско осигурувње пред своите експозитури

НЛБ Банка со финансиско советување за осигурителни продукти и пензиско осигурувње пред своите експозитури