19 Ноември, 2017
0.3422
    ALK 7409.18    0.11%     KMB 2701    -0.03%     MPT 27782.13    -0.78%     STB 934.8    0.37%     TEL 272    -2.82%     TPLF 1656.25    -2.52%

Алексовска: Јовановска врши политички реваншизам

Објавено во: Македонија 14 Септември, 2017

Слободанка Алексовска, вработена во АВРМ вели дека од страна на ВД Директорот Билјана Јовановска од почеток на нејзиното именување во континуитет се врши политички реваншизам и деградација на државни службеници кои што не се политички истомисленици.

„Имавме повторно лажни обвинувања, изнесување на невистини со цел да се нанесе штета на угледот на раководни и стручни лица од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, а да се покрие незаконското работење и незаконското прераспоредување на кадри од страна на СДСМ. ВД Директорот Билјана Јовановска на ден 17.08.2017 година го прекршува Изборниот Законик и Законот за јавни службенци и со Известие спротивно на Законот за општа управна постапка Раководителот на Центар за вработување на град Скопје го преместува на пет позиции пониско, како и го остава Центарот во хаос и безредие со тоа што на раководното лице му забранува да извршува надлежности од еден највисок управен акт Решение за работа и Договор за вработување. Во ист ден се носи одлука за Ревизија и се отвара инструирано дисциплински постапки против Г-ѓа Алексовска кои што како и во соопштението на Јовановска е наведено дека ќе продолжат по завршување на изборите. Целта е јасна да се избркаат од работа сите поддржувачи на ВМРО-ДПМНЕ. Со прекршување на основните стандарди за вршење ревизија се прави упад во Центарот со цел да се изнесат фотокопии за да се манипулира со нив во јавноста, не е запазени стандардите и законската процедура за вршење на ревизија, а можно е и подметнување на документи, за што ќе се поведе постапка против сторителите. Извршен е и насилен упад и вербален напад по наредба на ВД Директорот Јовановска во канцеларијата на Раководителот во присуство на пет сведоци за што е пријавено и регистрирано ПС Центар и против сторителите ќе биде поведена постапка пред надлежните судови. Раководителот има добиено лични навреди и закани за што ќе биде започната постапка пред надлежен суд за вознемирување на работно место и повреда на личниот углед, неприкоснованост на животот, и право на политичко делување. Насилието и незаконското деградирање од страна на власта продолжува“ - вели таа. 

ДКСК по Приговорот на Слободанка Алексовска за прекршување на Изборниот Законик одлучи дека е основан и ја задолжи АВРМ во рок од 15 дена да достави соодветна документација. Поведена е постапка и пред други надлежни органи и институции, се вели во реакцијата. 

„Резултатите од мерките за вработување и услугите кои ги дава Агенцијата се видливи и говорат за начинот на работење на Раководните лица во Агенцијата. Центарот за вработување на Град Скопје има низа теренски активности, два саеми за вработување, форуми и посети на работодавци и невработени лица и различни посети и делегации кои се успешно реализирани и носат бенифит на граѓаните. Неосновани се и целосно неточни обвинувањата на ВД Директорката. Да нагласиме дека во Центарот за вработување на град Скопје Државниот завод за ревизија имаше извршено ревизија на работењето за 2015 и 2016 година и не е најдена забелешка во работењето на Центарот што докажува дека се изнесени лажни обвинувања“ - стои во реакцијата. 

Со овие обвинувања се одвлекува вниманието на јавноста од неисполнетите ветувања за грантови на невработените лица во износ од 10 000 евра, враќање на иселените 600 000 млади лица и отварање на нови работни места, смета Алексовска. 

Вели дека ВМРО-ДПМНЕ ја намали невработеноста од 36% на 22.9% и никој не може да го сокрие овој резултат со одвлекување на внимание на граѓаните. 

Новата директорка на Агенцијата за вработување (АВРМ), Билјана Јовановска, ја обвини денеска Алексовска, вработена во АВРМ на работно место Раководител на Центар за вработување на град Скопје, воедно и советник во советот на град Скопје од редовите на ВМРО ДПМНЕ, дека злоупотребила околу 9.000 евра од буџетот, купувајќи предмети за свои лични потреби.

Можеби ќе ве интересира

Србинки и Црногорка приведени по контролите на МВР

Србинки и Црногорка приведени по контролите на МВР

Иванов утре и задутре ќе го угостува албанскиот колега Илир Мета

Иванов утре и задутре ќе го угостува албанскиот колега Илир Мета

СРАМОТНИ ПОДАТОЦИ: Само 18 отсто од Македонија има мрежна канализација

СРАМОТНИ ПОДАТОЦИ: Само 18 отсто од Македонија има мрежна канализација

Нафта од потонат брод го загади Охридското езеро

Нафта од потонат брод го загади Охридското езеро

(ВИДЕО) Какви планови „крчка“ ЕУ за Балканот?

(ВИДЕО) Какви планови „крчка“ ЕУ за Балканот?

Бошковски се враќа на политичката сцена, ја крева партијата од пепелта

Бошковски се враќа на политичката сцена, ја крева партијата од пепелта

ЕПИЛОГ ОД АКЦИИТЕ НА МВР: Колкумина се приведени и кои објекти се затворени?

ЕПИЛОГ ОД АКЦИИТЕ НА МВР: Колкумина се приведени и кои објекти се затворени?

(ВИДЕО) МВР со „упад“ во казино во Тетово-што затекна полицијата таму?

(ВИДЕО) МВР со „упад“ во казино во Тетово-што затекна полицијата таму?

Хан едвај чека утре да дојде во Скопје

Хан едвај чека утре да дојде во Скопје