23 Октомври, 2018
0.4778
    ALK 8526.54    4.89%     BESK 10210    7.77%     CEVI 1050    5%     FERS 68126    10%     GRNT 882.5    6.37%     KJUBI 1551    6.23%     KMB 5567.22    7.07%     KVAS 15500    10.27%     MKSD 235    8.8%     MPOL 350    9.72%     MPT 50055.82    4.86%     MTUR 5200    7.95%     OHB 6778.6    3.49%     OKTA 5136.53    6.07%     PPIV 47553.12    5.67%     REPL 68000    2.36%     RZLV 70    8.53%     RZUS 130.29    8.58%     SBT 2534    9.99%     STB 1260.59    9.65%     STBP 1191.32    8.3%     STIL 147.83    9.5%     TEL 302    4.86%     TETE 2420    10%     TKVS 5661.18    5.82%     TNB 15271.57    3.89%     TPLF 907    9.95%     TTK 1290.1    9.9%     UNI 2437.07    5.96%     ZILU 256    9.87%     ZPKO 2828.24    -0.87%

Пет општини ќе добијат грантови за подобрување на социјалните услуги

Објавено во: Финансии 20 Септември, 2018

Пет општини во Република Македонија, општините Куманово, Кавадарци, Гостивар, Струмица и Ресен ќе добијат грантови од по 120 000 евра за подобрување на социјалните услуги, пред се за ранливите и маргинализирани групи, во соработка со граѓанскиот сектор. 

Средствата се обезбедени од страна на Европската Унија, во рамките на регионален проект кој што се имплементира во Босна и Херцеговина, Србија, Албанија, Косово и во Република Македонија.

Министерот за локална самоуправа, Сухејл Фазлиу, денеска во Скопје ја отвори дводневната регионална Конференција за соработката на локалните власти со граѓанскиот сектор во земјите од Западен Балкан, на која што беа презентирани добрите пракси од имплементацијата на проектот. 

-Владата на Република Македонија води политика на соработка со своите соседи и со земјите од регионот.  Граѓаните на земјите од Западен Балкан сакаат да бидат дел од Европската Унија. Да живеат во демократски општества, со перспективи за развој, со добро образование,  здравство, да споделуваат заеднички  вредности, да градат мостови со своите соседи, со граѓаните на Европа. Тоа го сакаат и граѓаните на Република Македонија.  Затоа ја поздравувам соработката на сите нивоа во решавањето на предизвиците. Посилни сме кога си помагаме меѓу себе на патот до нашето членство во Европската Унија, рече министерот Фазлиу.

Тој истакна дека во едно модерно општество, речиси и да не постои прашање кое што не е адресирано и пред властите и пред граѓанскиот сектор. 

-Доброто владеење  е услов за решавање на прашањата по мерка на граѓаните, затоа што тоа подразбира отворено, транспарентно, економично и ефикасно управување со јавните работи.

Претставничката на Европската Комисија, Лислот Исаксон, истакна дека локалните власти треба да станат посвесни за ресурсите со кои што располага граѓанскиот сектор, а граѓанскиот сектор треба да биде поподготвен за имплементација на проекти, за да можат заеднички да работат и да ги подобруваат услугите во општините.

Заменичката на постојаниот претставник на УНДП, Нарине Сахикијан потенцираше дека општините имаат големи предизвици и во обезбедувањето на грижа за ранливите и маргинализираните групи. Во рамките на овој проект, рече таа се опфатени 50 општини од регионот кои што со финансиска поддршка од ЕУ и во соработка со граѓанскиот сектор ќе можат да обезбедат дополнителни социјални услуги за 40 000 граѓани на кои што тоа им е најпотребно.

Можеби ќе ве интересира

ИВАНОВ ГО ЧЕСТИТА ПРАЗНИКОТ: Историјата ги презира страшливите и поткупливите

ИВАНОВ ГО ЧЕСТИТА ПРАЗНИКОТ: Историјата ги презира страшливите и поткупливите

НОВ ПРОФИТАБИЛЕН БИЗНИС: Месечно 1800 евра без многу мака

НОВ ПРОФИТАБИЛЕН БИЗНИС: Месечно 1800 евра без многу мака

Турканици по талони: Секој сака да ја добие највредната лотариска награда во историјата

Турканици по талони: Секој сака да ја добие највредната лотариска награда во историјата

Алити: Песимизмот и неизвесноста се непријатели на пазарот на капитал

Алити: Песимизмот и неизвесноста се непријатели на пазарот на капитал

Имал добро платена работа во Швајцарија, но се вратил и не жали

Имал добро платена работа во Швајцарија, но се вратил и не жали

ТОП 25: Земји кои се најдобри за почнување на бизнис

ТОП 25: Земји кои се најдобри за почнување на бизнис

Златко Марин: Нема да го обештетиме профитот, но земјиштето, комуналиите и проектот - да

Златко Марин: Нема да го обештетиме профитот, но земјиштето, комуналиите и проектот - да

УЈП „растури“ кај данокот на добивка

УЈП „растури“ кај данокот на добивка

Село направило добар бизнис план и денес живее одлично

Село направило добар бизнис план и денес живее одлично