27 Октомври, 2020
0.0217

ССК предлага 25 мерки за помош до државата

Објавено во: Економија 21 Септември, 2020

Бизнисот во Македонија преку Сојузот на стопански комори на Македонија упати до државата 25 барања за помош за надминување на економската криза предизвикана од епидемијата, меѓу кои едно од нив е и засилено доделување на грантови до претпријатијата како една од најпотребните мерки.

„Приоритетна мерка треба да биде директна таргетирана финансиска поддршка преку доделување на грантови за помош за најпогодените сектори, за да се ублажат негативните ефекти врз економијата предизвикани од пандемијата, бидејќи има дејности кои се пред пропаѓање.

Неопходно е да се креираат прецизни протоколи за работа за сите дејности од Националната класификација на дејности, со цел да им се овозможи на сите право подеднакво да функционираат во контролирани услови по квалитетно утврдени правила. Исто така, од голема важност е да се предвиди можност за одложување или репрограмирање на постоечките кредити за оние претпријатија кои се борат со одржување на ликвидноста за да се превенира пропаѓање или одземање на имотите од страна на банките“, изјави Данела Арсовска, претседателката на Сојузот на стопански комори на Македонија.

Од таму бараат државата дополнително да обезбеди олеснет пристап до бескаматни кредити за како што велчат - покривање на варијабилните трошоци, како што се оние за тековните оперативни потреби, но и да им се овозможи на сите на кои им се потребни да имаат можност за пристап до овие средства преку национална гарантна шема за поддршка на претпријатијата при кредитирањето.

Се бара продолжување на мерката од 14.500 денари до март 2021 година, како и одложување на сите даночни долгови за 2020 година и истите да се плаќаат на рати, без камата.  Од Сојузот информираат и дека доставиле до Владата предлози за финансиски мерки за секторите угостителство, туризам и транспорт.


Можеби ќе ве интересира

БЕГ: Можни се редукции во испораката на парно, но нема да има значајно намалување на температурата во објектите

БЕГ: Можни се редукции во испораката на парно, но нема да има значајно намалување на температурата во објектите

Пензии од денеска во групи

Пензии од денеска во групи

Менаџерски промени во Триглав осигурување Живот - Вилма Учета Дузлевска нов Генерален Директор

Менаџерски промени во Триглав осигурување Живот - Вилма Учета Дузлевска нов Генерален Директор

Јани Макрадули кандидат за нов директор на Македонска пошта

Јани Макрадули кандидат за нов директор на Македонска пошта

Од кај нас ќе си купат куп пива и шетаат по паркови, групирање има и по бензински и пекарници - УГОСТИТЕЛИТЕ ЛУТИ НА ВЛАДАТА

Од кај нас ќе си купат куп пива и шетаат по паркови, групирање има и по бензински и пекарници - УГОСТИТЕЛИТЕ ЛУТИ НА ВЛАДАТА

Сопственикот на странскиот инвеститор „Саген“ вмешан во тежок скандал во Албанија

Сопственикот на странскиот инвеститор „Саген“ вмешан во тежок скандал во Албанија

Кој на своите бензиски пумпи направи профит од 2,3 милиони евра за три месеци?

Кој на своите бензиски пумпи направи профит од 2,3 милиони евра за три месеци?

Бизнисменот Кирил Лазаров регистрира три нови компании за еден ден

Бизнисменот Кирил Лазаров регистрира три нови компании за еден ден

Бесими: Раст од 4% догодина и среднорочна рамка за предлог-буџетот за 2021

Бесими: Раст од 4% догодина и среднорочна рамка за предлог-буџетот за 2021