14 Декември, 2019
0.0156

Буџетот идната година ќе тежи 3,9 милијарди евра

Објавено во: Финансии 12 Ноември, 2019

Министерката за финансии Нина Анчеловска рече дека Буџетот за 2020 ќе биде реален буџет кој ги лоцира приоритетите и ги реалоцира парите на граѓаните таму каде ќе дадат најдобри резултати. 

Буџетот за идната година ќе тежи 3,9 милијарди евра. Расходната страна ќе има раст раст од 5 отсто во однос на годинава. Или 32,4 отсто од БДП е расходната страна, приходната 30 отсто. Дефицит ќе биде 2,3 пониско од БДП, или понизок од 2018 година. Тоа ќе го стабилизира државниот и јавниот долг, рече Ангеловска. 

Ќе се вложува во капитални инвестиции, патишта, водоснабдување. Парите од ТАВ, 35 милиони евра од аеродромот Штип, ќе бидат за водоводи и канализации. Подобрување на животната средина. Модернизација на железничка инфраструктура. Со заем од Светска банка изградба и реконструкција за проектот за локални патишта, во износ од 70 милиони евра, рече претходно премиерот Заев.

Можеби ќе ве интересира

Царовска и Ангеловска возвратија на пораките од Светска банка - нема потреба од загриженост

Царовска и Ангеловска возвратија на пораките од Светска банка - нема потреба од загриженост

(ФОТО) Со два факултети му е супер во Швајцарија, но ќе се врати во својата земја

(ФОТО) Со два факултети му е супер во Швајцарија, но ќе се врати во својата земја

Комерцијална банка потврди дека пропаднале разговорите со Еуростандард

Комерцијална банка потврди дека пропаднале разговорите со Еуростандард

Екс директорот на УЈП, Горан Трајковски, доаѓа на кормилото на Еуростандард банка

Екс директорот на УЈП, Горан Трајковски, доаѓа на кормилото на Еуростандард банка

За прв пат во историјата: Домашни банки ја „спасуваат“ Македонија со 135 милиони евра

За прв пат во историјата: Домашни банки ја „спасуваат“ Македонија со 135 милиони евра

Ампева за регресот: Газдите возат џипови, но пријавуваат загуби за да исплатат минимален К15

Ампева за регресот: Газдите возат џипови, но пријавуваат загуби за да исплатат минимален К15

КАКО ЌЕ СЕ ПОКАЖАТ ДОМАШНИТЕ ГАЗДИ - ќе дадат минимален или максимален К 15

КАКО ЌЕ СЕ ПОКАЖАТ ДОМАШНИТЕ ГАЗДИ - ќе дадат минимален или максимален К 15

ММФ останува без клиенти?

ММФ останува без клиенти?

Аргир: Наградата за најдобра банка ја посветувам на Љубе Раевски

Аргир: Наградата за најдобра банка ја посветувам на Љубе Раевски