17 Август, 2018
0.3137
    ADIN 558    0%     ALK 8000    -0.61%     GRNT 804.85    -1.93%     INBR 5000    0%     KMB 5193.27    -0.13%     MKSD 204    -2.86%     MPT 45000    0%     MTUR 4650.27    -1.06%     POPK 20    0%     PPIV 45008    -3%     RMDEN17 96.1    0%     RZIT 28    0%     RZTK 511    10.37%     RZUG 10    0%     STB 1030.34    2.59%     STBP 1030.75    0.07%     STIL 133    0.76%     TKVS 5007    0.57%     TNB 14195    0.71%     TTK 1147    -0.52%     UNI 2399    -0.04%     ZILU 247.97    8.28%

Бугарите во ЕУ се најзагрозени, но колку од Македонците можат да ги платат сметките?

Објавено во: Економија 25 Април, 2018

Во Европската Унија се 33 милиони жители, или 6,7 отсто од вкупното население, во Бугарија се една третина од сите луѓе, но колку граѓани во Македонија имаат сериозен финансиски проблем. Во земјава не се објавува податок за строго материјално погодени лица како тие што ги подготвува европското статистичко биро Евростат. Според податоците од Државниот завод за статистика, сиромашни во земјава се безмалку една третина од населението, слично како и во Бугарија, која пак по овој показател се најде на дното на листата држави во Унијата. Евростат објави листа за тоа во која земја има најмалку, а во која најмногу граѓани на кои месечните примања не им стасуваат да ги подмират сите сметки и да живеат нормален живот. Такви во ЕУ се само 6,7 отсто од жителите, додека ако се анализира по земји, најмал е процентот во Шведска каде такви се само 0,8 отсто од граѓаните. Меѓу најзагрозените освен Бугарија се и Грција и Романија.

НЕМААТ ОДМОР И НЕ ВОЗАТ АВТОМОБИЛ

Евростат објавува податок за таканаречени материјално загрозени лица, а во оваа категорија спаѓаат сите оние кои не можат да си дозволат најмалку четири од девет работи. Во тие девет спаѓаат плаќањето на сите сметки на време, одржување на домот со адекватна топлина, соочување со неочекувани трошоци. Четврт критериум е дали граѓанинот може да јаде месо или риба често, петти, дали може да оди на еднонеделен одмор надвор од домот, следен е да има телевизор. Седми критериум е да има машина за перење, осми да има автомобил, а последен да има телефон. Македонската статистика не ги мери способностите на граѓаните по овие критериуми, но по слична методологија пресметала дека во земјава во 2016 година, сиромашни се 21,8 отсто од граѓаните или 450.500 граѓани. Коефициентот Џини пак, кој е мерка за нееднаквоста во распределбата на приходите изнесува 33,6 проценти.

Инаку едно просечно македонско семејство во 2016 година потрошило 333.399 денари од кои дури над 135 илјади се за храна.

На месечно ниво, како што покажуваат податоците од синдикалната потрошувачка кошница, дури 41 отсто од платата оди за храна. За домување се 32 проценти, за хигиена седум отсто, останатите за превоз, облека, култура.

КОИ СЕМЕЈСТВА СЕ НАЈПОГОДЕНИ

Анализирано по типови домаќинства во Македонија најголема стапка на сиромаштија од 50,6 отсто има кај домаќинствата со три или повеќе издржувани деца, а најниска во самечки домаќинства со еден возрасен член на возраст од над 65 години.

Во Европската Унија најзасегнати пак, се лицата кои живеат сами. Во материјално лишена состојба се 9,6 отсто од домаќинствата со еден човек каде нема деца.

Тој дел е понизок во домаќинствата со двајца или повеќе возрасти или 5,2 отсто за тие без деца и 6,1 отсто каде има и деца. Инаку процентите се намалуваат во повеќето земји членки на Унијата.

Од државите во Бугарија, каде ситуацијата е најлоша и 30 отсто од населението се материјално лишени, во Грција се се 21, 1 процент, а во Романија се 19,4 проценти. За разлика од нив, овие луѓе се под три отсто во Шведска (0, 8 проценти), Луксембург (1,6 проценти), Финска ( два отсто) и Холандија (2,6 отсто).

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

Турски министер вети дека Турција по кризата ќе излезе посилна

Турски министер вети дека Турција по кризата ќе излезе посилна

Што се случи со турската лира последните три дена?

Што се случи со турската лира последните три дена?

Народната банка не очекува значајни ефекти врз домашната економија по падот на лирата

Народната банка не очекува значајни ефекти врз домашната економија по падот на лирата

ГОЛЕМ УДАР ОД ЛИРАТА: Поради валутната криза турските милијардери бројат загуби

ГОЛЕМ УДАР ОД ЛИРАТА: Поради валутната криза турските милијардери бројат загуби

ТУРСКА КРИЗА: Oна што се увезува ќе биде поевтино за македонските компании

ТУРСКА КРИЗА: Oна што се увезува ќе биде поевтино за македонските компании

Интервју Маја Милошевска, професионален возач: Југото ми е најдраго

Интервју Маја Милошевска, професионален возач: Југото ми е најдраго

Муареми открива криминал: Дел од инвеститорите дошле во земјава за да земат пари од буџетот

Муареми открива криминал: Дел од инвеститорите дошле во земјава за да земат пари од буџетот

Како профитот на „Жито Лукс“ нарасна 8 пати за 3 месеци?

Како профитот на „Жито Лукс“ нарасна 8 пати за 3 месеци?

Муареми: УФП работи на предмети од Скопје 2014 кои згради се под лупа?

Муареми: УФП работи на предмети од Скопје 2014 кои згради се под лупа?