24 Септември, 2020
0.2244

Дали Општина Тетово има привилегии кај Владата и кај „Државни патишта“?

Објавено во: Економија 21 Јануари, 2020

„Видое Смилевски Бато“ во Тетово е првиот булевар реконструиран и рехабилитиран од ЈП Државни патишта и „Македонија пат“ со државни ресурси ставени на располагање. Ваква „привилегирана“ државна помош добива Општина Тетово, како една од најзадолжените локални самоуправи во Македонија.

Двете претпријатија, кои приоритетно се надлежнни за изградба и одржување на автопатите, регионалните и магистралните патишта, за прв пат работат на транзитен булевар во должина од 3790 метри, инаку во Тетово познат уште како „Индустриска“.

Претходно, единствено предизборно било одлучено вонредно од Владата во 2016 масовно да се рехабилитираат и реконструираат општински улици во скопските периферни населби Сингелиќ, Инџиково, Булачани, Виниче, Страчинци, Црешево, Смилковци,Брњарци, Стајковци,Ченто, Волково, Радишани, Арачиново, како и улиците Љуботенска и Иво Лола Рибар кон Тетово.

Реконструкција на булеварот во индустриската зона во Тетово во должина од четири километри и вредност од 37 милиони денари започна изминатата есен. Овој пат е доста фрекфрентен особено во летниот период. Реконструкцијата на овој пат се одвива во две фази. Првата фаза веќе е во тек, подразбира гребење на постоечкиот асфалт и санација на дупки. Втората фаза е поставување на нов асфалт. Со овие две фази се врши санација на оштетувањата предизвикани од поплавите во 2015 год. Средствата се обезбедени од буџетот на Јавното претпријатие за државни патишта. 

Комплетната реконструкција и доизградба на булеварот Видое Смилевски – Бато се очекува да започне во месец март оваа година, со околу еден милион евра обезбедени од Светска Банка за Општина Тетово во форма на заем преку владиниот проект за подобрување на општински услуги. Со заемот од 60,6 милиони денари ќе се продолжи булеварот „Видое Смилевски Бато“, кој е главна комуникациска артерија за товарниот сообраќај кој од Скопје, Тетово и Гостивар се движи кон граничниот премин. 

„Реализацијата на овој проект ќе започне напролет со оглед на тоа дека сите подготовки се веќе завршени и остануваат да се завршат работите на терен“, гласи во најавата од страна на општината.

Советот на општина Тетово на 16.05.2019 година, донесе одлука за спроведување на капиталнен проект за изградба на новиот дел од булеварот Видое Смилевски Бато со должина од 671 метри.

Александар Кузмановски


Можеби ќе ве интересира

ВО ИГРА Е И ДОМАШНА КОМПАНЈА - неколку инвеститори сакаат да добијат статус на стратешки

ВО ИГРА Е И ДОМАШНА КОМПАНЈА - неколку инвеститори сакаат да добијат статус на стратешки

НОВИ ЗАГРИЖУВАЧКИ БРОЈКИ НА АГЕНЦИЈАТА - дури 40 илјади луѓе останаа без работа од корона кризата

НОВИ ЗАГРИЖУВАЧКИ БРОЈКИ НА АГЕНЦИЈАТА - дури 40 илјади луѓе останаа без работа од корона кризата

РЕКОРДЕРИ ВО ЕВРОПА: БДП на земја од регионот отиде на дното

РЕКОРДЕРИ ВО ЕВРОПА: БДП на земја од регионот отиде на дното

НОВА ЛИСТА: Познато е кои се десетте најбогати држави во светот

НОВА ЛИСТА: Познато е кои се десетте најбогати држави во светот

Генерали Инвестментс: Инвеститорите немаат вистинска алтернатива

Генерали Инвестментс: Инвеститорите немаат вистинска алтернатива

ФИТР: 2,35 милиони евра за поддршка на 84 микро и мали стартап компании

ФИТР: 2,35 милиони евра за поддршка на 84 микро и мали стартап компании

Битиќи: Се преговара со четири странски инвестиции

Битиќи: Се преговара со четири странски инвестиции

Догодина ќе се градат две фотоволтаични електрани во Осломеј: Има заинтересирани компании

Догодина ќе се градат две фотоволтаични електрани во Осломеј: Има заинтересирани компании

Македонската компанија „Настел“ е финалист за престижната меѓународна награда Оскари за градежништво 2020

Македонската компанија „Настел“ е финалист за престижната меѓународна награда Оскари за градежништво 2020