12 Јули, 2020
0.0614

ДОАЃААТ КИНЕСКИТЕ ДИГИТАЛНИ ПАРИ: Ќе ги контролира државен апарат ама нема да бидат како криптовалути

Објавено во: Економија 14 Август, 2019

Дигиталните пари на Кина може да се каже дека се довршени, а тоа значи дека наскоро би можеле да се најдат во оптек.

Тоа го соопшти Кинеската народна банка која информира дека кинеските дигитални пари  "ChinaCoin" нема да бидат класична криптовалута, туку дека го развила Кинеската банка со поддршка на комерцијалните кинески банки, па не функционира како биткоин и сличните валути.

Иако Кинеската народна банка најави дигитална валута како голема работа за паричните трансакции во Кина, тоа не значи дека ќе ја создаваат „копачи“ и ќе осигурува алгоритми кои ќе и гарантираат независност, туку дека се работи за дигитални пари кои ќе ги емитуваат банките под контрола на државен апарат, на целосно ист начин како што во оптек го пушаат Јуанот, само што нема да го печатат.

Со оглед на прилично големата блокада на информации кои доаѓаат од Кина, деталите за тие дигитални пари не се познати, додека прчината за потегот на Народната банка на Кина се бара во незадоволството на дел од кинеската економија поради „пореметување на пазарот на пари кое го предизвикуваат криптовалутите“, односно шпекулантите кои тргуваат со нив.


Можеби ќе ве интересира

НАВАЛЕТЕ НА ЗЕЛЕНА НАФТА - тие што имаат картички од лани ќе точат веќе од понеделник

НАВАЛЕТЕ НА ЗЕЛЕНА НАФТА - тие што имаат картички од лани ќе точат веќе од понеделник

Даноците нема да се менуваат, правичен данок е можен само по долга дискусија

Даноците нема да се менуваат, правичен данок е можен само по долга дискусија

Безмалку 4 милиони евра дале Скопјани за „вечен живот“ минатата година

Безмалку 4 милиони евра дале Скопјани за „вечен живот“ минатата година

МАЛА ПОНУДА НА НАФТА: Во светот вакво нешто немало една деценија

МАЛА ПОНУДА НА НАФТА: Во светот вакво нешто немало една деценија

Ангеловска: Над 187.000 граѓани со домашните платежни картички потрошиле 10.7 милиони евра

Ангеловска: Над 187.000 граѓани со домашните платежни картички потрошиле 10.7 милиони евра

Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија повикува компаниите да не бидат вклучени во предизборната реторика

Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија повикува компаниите да не бидат вклучени во предизборната реторика

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

Еве каде можете да ги искористите ваучерите за туризам

Еве каде можете да ги искористите ваучерите за туризам