23 Април, 2018
0.0617

ДРЖАВЕН ПРАЗНИК: И Србите ќе го слават Свети Кирил и Методиј

Објавено во: Балкан 10 Јануари, 2018

Србија ќе им се придружи на останатите словенски земји кои го прославуваат Денот на словенските просветители Свети Кирил и Методиј. 

Земјата од оваа година ќе добие нов државен празник, Ден на Св.Кирил и Методиј. 

Доколку предлогот биде усвоен од Владата, овој празник ќе се одбележува на 24 мај, пишува „Вечерни новости“.

Од Министерството за култура и информирање велат дека новиот државен празник нема да биде неработен ден.

Суштината е одавање почит и поклонување пред делото на Св.Кирил и Методиј, поради нивното значење за сите словенски народи.

Со воведувањето на новиот празник - Денот на Св.Кирил и Методиј на одреден начин во Србија би се „заменило“ местото со одбележувањето на Денот на младоста - 25 мај.

Во Белград постои само еден споменик на Св.Кирил и Методиј, кој е подарок на македонскиот академски вајар Томе Серафимовски за градот Белград, каде секоја година Македонците од Србија го одбележуваат 24 Мај.

Можеби ќе ве интересира

Грчки анархисти нападнаа дипломатски претставништва

Грчки анархисти нападнаа дипломатски претставништва

Грција не сака да ги менува „пучистите“ за заробени војници со Турција

Грција не сака да ги менува „пучистите“ за заробени војници со Турција

Ван Ромпој: Можни се граѓански војни во Екс-Ју земјите

Ван Ромпој: Можни се граѓански војни во Екс-Ју земјите

И ЦРНА ГОРА „УДИРА“ ПО НАРОДОТ, ДОДЕКА БОГАТИТЕ СЕ БОГАТАТ: Нема дополнителен данок за богаташите

И ЦРНА ГОРА „УДИРА“ ПО НАРОДОТ, ДОДЕКА БОГАТИТЕ СЕ БОГАТАТ: Нема дополнителен данок за богаташите

Никос Ксидакис: Сега е најдобриот момент за решение на името

Никос Ксидакис: Сега е најдобриот момент за решение на името

ПОСЛЕПОЛНОЌНИ ЗЕМЈОТРЕСИ: Грција се тресе

ПОСЛЕПОЛНОЌНИ ЗЕМЈОТРЕСИ: Грција се тресе

Зошто турското злато е повлечено од американските сефови?

Зошто турското злато е повлечено од американските сефови?

АНКЕТА: Дали Србите веруваат дека Косово е изгубено?

АНКЕТА: Дали Србите веруваат дека Косово е изгубено?

Ивана Трамп во Белград: Што прави поранешната сопруга на Доналд во Србија?

Ивана Трамп во Белград: Што прави поранешната сопруга на Доналд во Србија?