01 Октомври, 2023
0.0678

ДУРИ 1,4 МИЛИОНИ ЕВРА СЕ СВРТЕЛЕ СО АКЦИИТЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНА ЗА ЕДЕН МЕСЕЦ - кој друг направи најголем промет на Берзата во мај

Објавено во: Финансии 08 Јуни, 2023

Добивај вести на Viber

Дури 1,41 милиони евра се свртеле на Берзата само со акциите на Комерцијална банка во текот на еден месец, односно во мај годинава.

Со овој остварен промет од 1,5 милиони евра, акцијата на Комерцијална банка е убедливо најтргувана на Берзата, покажува берзанскиот билтен. Во вкупниот промет тргувањето со акциите на Комерцијална банка изнесувало дури 34,11 отсто.

Дури 313 трансакции за еден месец биле направени со акциите на Комерцијална банка, а биле истргувани 7.326 акции.

Второ акционерско друштво со чии акции најмногу се тргувало во мај на Македонската берза на официјалниот пазар се акциите на НЛБ Банка, со кои во петтиот месец од годинава бил направен промет од 893 илјади евра. Тоса е учество од 21,59 отсто во вкупниот промет направен на официјалниот пазар на македонската берза.

Нашата најголема фармацевтска компанија, Алкалоид, покажува дека нејзината акција е една од најтргуваните и најатрактивните на Македонската берза.

Односно таа е трето АД и прва компанија, после две банки, чија акција е најтргувана на Берзата во мај оваа година. Со акциите на ова акционерско дртуштво бил направен промет од 805 илјади евра, што е учество од 19,47 отсто во вкупниот промет направен на официјалниот берзански пазар во мај оцваа година.

Следуваат акциите повторно на банка, и тоа Стопанска банка скопје, со чии акции е направен промет од 317 илјади евра.

Потоа доаѓаат „Макпетрол“, УНИ Банка, Тететкс Тетово, Макстил Скопје, Реплек и Гранит.

Кои се добитници во минатиот месец на берзанското тргување, односно имаат најголем раст во мај?

РЖ Техничка контрола е прва и има најголем пораст на цените на нејзините акции, со пораст од 28,2 отсто, достигнувајќи 450 денари за акција. Цената на акцијата на Тетекс Тетово се зголемила за 18 проценти, а во редот на акции со најголем пораст се и Македонски Телеком, Скопски пазар и Окта.

Инаку, берзанскиот билтен за мај говори дека во тпој месец прометот на Берзата значително опаднал, за 61 отсто, а намалување има и кај Македонскиот берзански индекс, додека се зголемил бројот на реализираните берзански трансакции.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ЗА ЕДНА ГОДИНА КРЕДИТИТЕ НА ФИРМИТЕ ИМ ПОСКАПЕЛЕ ЗА ДВА ПРОЦЕНТНИ ПОЕНИ - еве какви се другите каматни стапки

ЗА ЕДНА ГОДИНА КРЕДИТИТЕ НА ФИРМИТЕ ИМ ПОСКАПЕЛЕ ЗА ДВА ПРОЦЕНТНИ ПОЕНИ - еве какви се другите каматни стапки

ИЗМАМЕНИ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ДОРМЕО: Останаа без работа, а немаат ни плата, се активираат и синдикатите во Србија

ИЗМАМЕНИ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ДОРМЕО: Останаа без работа, а немаат ни плата, се активираат и синдикатите во Србија

ПОМАЛКУ ПАРИ ЗА ВЛАДАТА И СОБРАНИЕТО: Прераспределбата на средствата од буџетот пред Комисијата за финансирање и буџет, еве каде се кратат средства

ПОМАЛКУ ПАРИ ЗА ВЛАДАТА И СОБРАНИЕТО: Прераспределбата на средствата од буџетот пред Комисијата за финансирање и буџет, еве каде се кратат средства

ЛИЧНИ ПРИЧИНИ, ЗГОЛЕМЕНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОБВРСКИ ВО ДРУГИТЕ АНГАЖМАНИ - Миле Зечевиќ поднел оставка од функцијата член на Надзорен одбор во Стопанска банка Битола

ЛИЧНИ ПРИЧИНИ, ЗГОЛЕМЕНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОБВРСКИ ВО ДРУГИТЕ АНГАЖМАНИ - Миле Зечевиќ поднел оставка од функцијата член на Надзорен одбор во Стопанска банка Битола

РУСИЈА СЕГА ГИ ДРЖИ КОНЦИТЕ: Купија ланец трговски центри

РУСИЈА СЕГА ГИ ДРЖИ КОНЦИТЕ: Купија ланец трговски центри

НОВО од Комерцијална банка - Пакет бесплатни производи и дигитални услуги за млади без плата

НОВО од Комерцијална банка - Пакет бесплатни производи и дигитални услуги за млади без плата

ШТО СЕ СЛУЧУВА СО РУСКАТА РУБЉА? Министерството за економија ги соопшти деталите

ШТО СЕ СЛУЧУВА СО РУСКАТА РУБЉА? Министерството за економија ги соопшти деталите

ИМА ЛИ ВРСКА СО НАЈАВАТА ЗА ПРИСОЕДИНУВАЊЕ, ИЛИ НЕ - во блок трансакции купени поситни проценти акции на Стопанска банка Битола

ИМА ЛИ ВРСКА СО НАЈАВАТА ЗА ПРИСОЕДИНУВАЊЕ, ИЛИ НЕ - во блок трансакции купени поситни проценти акции на Стопанска банка Битола

КАКО ЖИВЕАТ МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА? Заработуваат и до 3.500 евра месечно, киријата им пречи, зборуваат само за пензија, не жалат пари и не планираат да се вратат

КАКО ЖИВЕАТ МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА? Заработуваат и до 3.500 евра месечно, киријата им пречи, зборуваат само за пензија, не жалат пари и не планираат да се вратат