17 Февруари, 2020
0.0160

Дури 37 отсто македонски семејства не можат да си ги платат сметките

Објавено во: Економија 24 Јануари, 2020

Секое трето семејство во Македонија не може да си ги плати сметките. 

Овие податоци се однедуваат за 2018 година, а претходните години земјава котирала полошо. 

Евростат објави дека речиси 37 отсто или 209.000 домаќинства  имаат проблем редовно да платат за електрична енергија, парно греење и  вода. Претходните години тој број надминувал и над 40 отсто.

Во  ЕУ, скоро 7 отсто од семејствата се соочуваат со овој проблем. 

Кај јужниот сосед 36 отсто го имаат овој проблем, а во Бугарија 30 отсто од домаќинствата. 

Во развиените земји, овој процент е многу низок. Во Швајцарија само 4.1 отсто семејства имаат потешкотии да си ги платат сметките, во Малта 6.9 отсто, Австрија 2.4, Холандија 1.5 отсто. Во Полска 6.3, а во Португалија 4.5 отсто домаќинства не можат да си ги покријат сметките. Во Норвешка смао 2.7 отсто имаат ваков проблем. 

Можеби ќе ве интересира

СЕ ПОВЕЌЕ СКЕНИРАНИ СМЕТКИ: Исплата во тек, 9,1 милиони денари доделени како награди преку МојДДВ

СЕ ПОВЕЌЕ СКЕНИРАНИ СМЕТКИ: Исплата во тек, 9,1 милиони денари доделени како награди преку МојДДВ

„Се за вашиот дом!“ Кои се махерите што вртат милиони евра?

„Се за вашиот дом!“ Кои се махерите што вртат милиони евра?

Скандалозно незаконско трошење: Државна институција плаќала аванси за проекти кои никаде ги нема

Скандалозно незаконско трошење: Државна институција плаќала аванси за проекти кои никаде ги нема

Зошто стагнира германската економија?

Зошто стагнира германската економија?

ГРЦИТЕ МИНИМАЛНО ГИ УПОТРЕБУВААТ: Црногорците ќе воведат казни за пластични кеси

ГРЦИТЕ МИНИМАЛНО ГИ УПОТРЕБУВААТ: Црногорците ќе воведат казни за пластични кеси

ПОСКАПО ОВОШЈЕ И ЗЕЛЕНЧУК, ПОЕВТИНО МЕСО: Поскапе животот во Македонија

ПОСКАПО ОВОШЈЕ И ЗЕЛЕНЧУК, ПОЕВТИНО МЕСО: Поскапе животот во Македонија

ПОШТА СЕ ПРАВДА ЗА ФРАПАНТНИТЕ 280 ВРАБОТУВАЊА - имале одлив на кадри

ПОШТА СЕ ПРАВДА ЗА ФРАПАНТНИТЕ 280 ВРАБОТУВАЊА - имале одлив на кадри

Прават милиони евра од трговија со отпад! Кои се тие?

Прават милиони евра од трговија со отпад! Кои се тие?

Владата на оглас бара директор на Агенцијата за странски инвестиции

Владата на оглас бара директор на Агенцијата за странски инвестиции