23 Октомври, 2020
0.0236

Генерали Инвестментс: Инвеститорите немаат вистинска алтернатива

Објавено во: Економија 23 Септември, 2020

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на настани:

– Третата недела од септември повторно донесе поголема нестабилност на берзите. На повеќето големи пазари на капитал, бевме сведоци на мала корекција на вредноста на цените на акциите. Очите на глобалната инвестициска заедница беа свртени кон најголемата централна банка, американскиот Фед, што не е толку изненадувачки со оглед на тоа што поголемиот дел од годинешниот раст на цените на акциите се припишува на поплаватаод пари која тие ја креираа. Клучното прашање што сите со нетрпение го поставуваат е дали ФЕД ќе ги исполни ветувањата дадени на јавноста во текот на летото (состанокот во Џексон Хол) за борба против негативните ефекти од пандемијата Ковид-19, односно колку долго ќе трае печатењето на пари и одржувањето на каматните стапки на екстремно ниско ниво. Со оглед на исклучително дарежливите проценки, секое негативно изненадување за раното напуштање на крајно релаксираната монетарна политика може да доведе до малку поголема корекција на цените на акциите, особено за акциите на технолошките компании чии проценки се на нивоата што последен пат ги видовме при врвот натехнолошкиот меур на почетокот на милениумот. За среќа на инвеститорите, ФЕД објави дека и покрај охрабрувачките знаци од економијата, не планира да ја менува политиката подолго време и дека потребно е да бидат уверени дека американската економија работи со полна пареа пред да донесат одлука за промени во политиката. Пандемијата сè уште не покажува знаци дека се ближи крајот, а вирусот сè уште ја обликува како судбината на нашите животи, така и на она што се случува во реалната економија. Со подоброто познавање на вирусот имаме и подобар одговор на него, но сепак постои страв од тоа што ќе донесе доцната есен и зима, кога на вирусот ќе му се приклучи периодот на настинка и грип. Земјите продолжуваат силно да го избегнуваат заострувањето и обемот на ограничувања и карантини бидејќи тоа има силно негативно влијание врз економијата, но неизвесноста во некои сегменти е значителна и затоа прогнозите за идната економска активност остануваат прилично несигурни. Туризмот, авионската индустрија и сродните услуги продолжуваат да се намалуваат. Есенската сезона на тој начин ќе биде сериозно ограничена во Европа и ќе зависи главно од локални (домашни) гости. Економската активност ширум светот продолжува да покажува знаци на закрепнување, но сите индикации се дека закрепнувањето ќе трае подолго отколку што очекувавме пролетта. Минатата недела се објавија охрабрувачки вести за закрепнувањето на потрошувачката во Кина, каде макроекономските податоци постепено се подобруваат веќе некое време. Кина е една од првите земји каде аналитичарите малку ги подобрија прогнозите за растот на БДП, особено за 2021 година. Негативната реторика меѓу САД и Кина продолжува и не покажува знаци на брза поправка. Солидната состојба на европската економија и затишјето на политичката сцена продолжуваат да го зајакнуваат еврото во однос на доларот што сè повеќе ја загрижува ЕЦБ, а преговорите за Брегзит кои не само што се во застој, туку очигледно назадуваат со заострената реторика и ќе го задушат растот на еврото во споредба со доларот.

-Ситуацијата на пазарите во САД продолжува да потсетува на 1999 и 2000 година, пред избувнувањето на .com меурот. Централните банки се уверуваат дека парите се прелеваат на пазарите, а последното соопштение на ФЕД укажува дека поддршката ќе продолжи и во иднина. Инвеститорите сметаат дека немаат алтернатива поради ниските каматни стапки. Работата на технолошките компании е добра, стапките на раст се високи, но јазот помеѓу растот на бизнисот и растот на цените е (премногу) голем и покрај последната корекција, а причините се наоѓаат во веќе споменатата релаксирана политика на централните банки и ниските каматни стапки. Високите проценки на пазарите, а особено на технолошките акции укажуваат на претпазливост.

Совети за инвеститорите:

Повторно ги задржуваме препораките што ги повторуваме со недели. Некои индустрии и акции се многу скапи, но со скапи обврзници и негативни приноси од банка, инвеститорите немаат вистинска алтернатива. Сепак, не е време за екстремности во портфолијата. Препорачуваме диверзифицирана распределба на средствата во портфолиото. Препорачливо е да се диверзифицираат средствата во портфолиото и да се распредели во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Ликвидносната поддршка како за обврзниците, така и за акциите продолжува и покрај корекциите минатите две недели, го принудува растот пред се на цените на технолошките акции, но намалувањето или повлекувањето на поддршката може брзо да донесе силна корекција. И покрај релативно слабата позиција на глобалните економии и неизвесната есен, трендот на раст на пазарите може да продолжи. Политичката несигурност се зголемува пред изборите во САД како и тензиите меѓу САД и Кина. Потребен е балансиран пристап кон инвестициите, со поголем фокус кон индустриите кои подобро ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Тука главно се вклучени акциите од здравствениот сектор, секторот потрошувачка и нега, како и технолошкиот сектор, но делови од оваа индустрија се преценетии покрај натпросечниот раст на бизнисот. Затоа, советуваме поголема претпазливост кај акциите од технолошкиот сектор. И покрај неколкудневната корекција, се намали само августовскиот раст, а приносите на овие акции уштесе над просекот од почетокот на годината. Диверзификацијата на портфолиото е од суштинско значење за  намалување на ризикот. Долгорочните инвеститори треба да продолжат со периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума треба да ја распределат во подолг временски период. Бидејќи цените на некои акции нагло се зголемија во последните месеци и уште се високи и покрај последната корекција, добивките на хартија се големи, аможниот посилен пресврт на трендот може да донесе до брза и длабока корекција.


Можеби ќе ве интересира

Муареми: Финансиската полиција го истражува пропаѓањето на Еуростандард банка

Муареми: Финансиската полиција го истражува пропаѓањето на Еуростандард банка

Николоски: Собранието нема да стаса, нема да има субвенции на плати за октомври

Николоски: Собранието нема да стаса, нема да има субвенции на плати за октомври

Ковачевски: Мерките за граѓаните и стопанството не се задоцнети

Ковачевски: Мерките за граѓаните и стопанството не се задоцнети

Детали: Кога се аплицира и кој ќе добива субвенции за плати

Детали: Кога се аплицира и кој ќе добива субвенции за плати

Нова владина одлука: Електронски наместо хартиени фактури

Нова владина одлука: Електронски наместо хартиени фактури

Се намалува ДДВ за храна и пијалоци во ресторани и сендвичарници

Се намалува ДДВ за храна и пијалоци во ресторани и сендвичарници

Јовановска заминува од Агенција за вработување, Дејан Павлески нов директор на Агенција за странски инвестиции

Јовановска заминува од Агенција за вработување, Дејан Павлески нов директор на Агенција за странски инвестиции

Усвоено на Влада: Ќе се субвенционираат платите на вработените во погодени фирми

Усвоено на Влада: Ќе се субвенционираат платите на вработените во погодени фирми

Во август добиле 66.433 денари плата: Просекот е понизок

Во август добиле 66.433 денари плата: Просекот е понизок