18 Мај, 2021
0.0232

Генерали инвестментс: Обврзниците остануваат скапи

Објавено во: Финансии 23 Април, 2021

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на моменталните случувања:

– По пандемиските случувања во февруари и март, пандемијата доби нов интензитет во април и достигна нов врв оваа недела. Ова ги спречи плановите на некои земји за чекори по отворањето и донекаде ги олади пазарите. Но, бидејќи економските податоци се солидни и покрај ова, па дури и одлични во индустријата и производството, берзите остануваат близу до рекордно највисоките нивоа и сè продолжува да изгледа добро и под контрола. Во последната недела немаше значителни промени во глобалното економско и политичко опкружување. Односите меѓу Западот и Истокот САД ,Европа, Русија и Кина не се подобруваат, напротив, тие покажуваат тренд на влошување. Трендот на развој на политичката состојба покажува дека најдоцна до есен, повторно може да доживееме „минорно“ изненадување, кое може да ги разлади прегреените пазари на капитал. Во Европа, односно Германија, ЦДУ го избра својот кандидат за канцелар за есенските избори, а овие избори ќе донесат и нов капетан на целата Унија. Од економска гледна точка, Брегзит веќе покажа дека последиците се многу помал настан од предупредувањата и заплашувањата. Ова е една од причините зошто политичката и економската состојба во Европа се смири и ако европските земји со вакцини некако успеат да ја ограничат пандемијата до почетокот на одморите, Европа и европските пазари би можеле да имаат убаво лето и есен пред нив. Централните банки ќе продолжат да се грижат за ликвидноста и со тоа да го задржат приливот на пари. Заштедите на населението се рекордни во сите погледи, а темпото на раст е неодржливо бидејќи се акумулира побрзо отколку што економијата може да реинвестира. Слични проблеми се среќаваат и во САД, а она што ја расипува целата слика е фактот дека овие заштеди се многу нерамномерно распоредени бидејќи нееднаквоста нагло се зголемува во пандемија. Дури во светло на ова, можеме да ги разбереме најновите потези на кинеската држава и партија кога тие бараат ограничување на моќта на најголемите технолошки компании и во вториот случај, повлекување на сопственикот на Алибаба од сопственоста на нивната финансиска рака Ant Financial. Загрижувачки е силниот раст на инфекции во Азија, особено во Индија, во последните денови. Индија е втора по големина економија во групата на пазари во развој, па силното ограничување на јавниот живот може да има значително влијание врз економската активност, како и логистичките ланци, бидејќи индиските компании се главен снабдувач на стоки за широка потрошувачка на американски и европски компании Логистиката е област каде што е потребно дополнително внимание од сите учесници на пазарот на капитал.

– Берзите остануваат близу до рекордните нивоа. Состојбата на пазарите на обврзници целосно се смири, ликвидноста е одлична и во отсуство на големи политички поместувања, мотор на пазарите повторно станаа резултатите од работењето и очекувањата до крајот на годината. Веќе навлеговме во период на објава на резултатите од првиот квартал и досега можеме да кажеме дека сè оди добро. Компаниите далеку ги надминуваат оптимистичките предвидувања, но точно е дека очекувањата се поставени на многу ниско ниво. Американските банки дадоа изненадување со високи профити и маржи, иако беа малку пониски од очекувањата. Coca Cola, Pepsi и Heiniken се дел од индустријата за пијалоци, која исто така далеку ги надмина очекувањата, но од друга страна изрази многу претпазливи прогнози за вториот квартал, поради ограничувањата на јавниот живот што продолжуваат и на пр. во Азија ги зајакнуваат влошените очекувања. Европските автомобилски компании многу изненадија Одличните резултати од продажбата и силниот раст на маржата целосно го сменија погледот на индустријата и одеднаш Tesla има многу силна конкуренција во сите области. Само сенката на недостатокот на полупроводници го лади силниот раст на стапките на автомобилските компании. Но, тешко е се уште да се привлечат инвеститорите. Насоката на пазарот ќе биде одредена од најголемите технолошки компании, особено нивниот коментар за развојот на настаните и погледот кон продолжението во 2021. Полупроводниците ќе продолжат да бидат жешка приказна, особено коментарот за однесувањето на потрошувачите и потрошувачките трендови што го дефинираа порастот на најголемите ИТ компании. Доларот продолжува да опстојува на околу 1,20 долари за евро, што одговара на сите главни носители на одлуки и во исто време нема премногу влијание врз прогнозите на компаниите или нивното работење.

Совети за инвеститорите:

Развојот на пандемијата, стимулациите на владите и ликвидноста на централните банки ги обликуваат берзите, но тие се туркаат на повисоко ниво поради плимата на ликвидност. Акциите на компаниите од областа на технологијата и е-трговијата и работата од дома остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот, но претпазливоста не е излишна во случај на високи проценки. Но, новиот раст ќе бара подобри деловни резултати. Обврзниците остануваат скапи, бидејќи приносите прилагодени на очекувањата за инфлацијата се мизерни, а заедно со негативните приноси од банкарски продукти, продолжуваат присилно да ги наведуваат инвеститорите во инвестиции во акции и недвижности. Диверзификацијата на портфолиото останува приоритет. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Можностите надвор од технолошкиот сектор остануваат привлечни поради пониските проценки, особено во сегментите на пазарот каде се очекува силна промена во деловното опкружување на подобро заради вакцините или влијанието на новите политики. Тежината во форма на индивидуални учества треба да биде претставена од индустрии кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Ова вклучува главно здравствена заштита (исто така преку демографски трендови), индустрија, поради инфраструктурните стимули и грижа за животната средина, како резултат на преминот кон „зелена“ енергија и можеме да додадеме селективна потрошувачка индустрија. Меѓу регионите, Европа се издвојува според атрактивноста, а поради прекрасните дивиденди приноси и привлечните проценки, нашиот регион од Централна и Југоисточна Европа е интересен за мал дел од портфолиото. Енергијата и материјалите се споменуваат како заштита од инфлација, додека проценките не се претерани во овие индустрии, но по значителниот раст во последните неколку недели, доаѓа период на консолидација. За малку потрпеливи инвеститори, Кина е повторно поатрактивна меѓу пазарите во развој. Инвеститорите со долгорочни цели на заштеди треба да истраат и да продолжат да вршат периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума истата потребно е да ја распределат на подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работењето од дома, почистата енергија, водењето бизнис во согласност со општествените норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ESG се долгорочни трендови, а фокусирањето на долгорочните трендови историски е важна компонента на постигнување натпросечни приноси.


Можеби ќе ве интересира

Кристина Камчева влегува во Надзорен одбор на Стопанска банка Битола

Кристина Камчева влегува во Надзорен одбор на Стопанска банка Битола

Почнал повратот на ДДВ: За граѓаните 6,5 милиони евра, нема да има за тие што добија два пати во февруари

Почнал повратот на ДДВ: За граѓаните 6,5 милиони евра, нема да има за тие што добија два пати во февруари

ГОДИНАВА ЌЕ ИМАМЕ ПОВИСОКИ ЦЕНИ ОД ОНА ШТО СЕ ОЧЕКУВАШЕ - Народна банка ги зголеми прогнозите за инфлација на 2,2 отсто за годинава

ГОДИНАВА ЌЕ ИМАМЕ ПОВИСОКИ ЦЕНИ ОД ОНА ШТО СЕ ОЧЕКУВАШЕ - Народна банка ги зголеми прогнозите за инфлација на 2,2 отсто за годинава

Адвокатите се дигитализираат!

Адвокатите се дигитализираат!