25 Март, 2019
0.0183

ГЕРМАНЦИТЕ БАРААТ МИЛИОН РАБОТНИЦИ: Зошто Балканците се најпоскаувани од работодавците?

Објавено во: Економија 08 Ноември, 2018

Во Германија од 1 јануари на сила би требало да стапи сет измени на работното законодавство со кое оваа држава дополнително ќе ги отвори вратите за доселеници.

Во овој момент, на најсилната европска држава и недостасуваат 1,2 милиони работници. Бизнис заедницата ан Германија е незадоволна и ја обвинува бирократијата за загуба од дури 30 милијарди ерва, бидејќи не се пополнети празните места.

Канцеларката Ангела Меркел договорила со коалиционите партнери од 1 јануари да се поедностави процесот на вработување странци.

Предвидено е личноста да може на шест месеци да дојде во Германија на свој трошок и да бара работа.

Ако личноста има договор со работодавец во Германија, ќе добие работна и виза за престој, но во германскиот конзулат на државата од која доаѓа.

Досега ваквиот вид на ангажман бил можен само ако работодавецот докаже дека на германскиот пазар нема работници за работата за која е ангажиран странец. Сега таа одредба се брише, пренесоа српските медиуми.

Според истражувањето на владин и невладин сектор, работниците од екс Југославија посебно се барани. Ги почитуваат како вредни и одговорни.

Германската влада уште во 2015та година донесе одредби со кои важно е либерализиран пазарот на труд , а на граѓаните од западнобалканските држави им е дадена шанса да му пристапат.

Според податоците на германското министерство за труд, Уредбата за Западен Балкан, како се нарекува законски акт, само во 2016 и 2017 во Германија донел 117.123 лица од БиХ и Србија.

Трендовите во оваа година покажуваат зголемен број на оние од Балканот кои добиле работа во Германија.

Германците не само што го освежиле пазарот на труд туку и драстично го намалиле бројт на апликации за статус на азилант од овие подрачја. Од 120 000 потенцијални азиланти во 2015, тоој број на крајот на 2017 е сведен на едвај 10 000.

Работа има за секој вреден.

Така барем може да се забележи и на социјалните групи каде постојано се пуштаат огласи за вработување. Се бараат секакви профили работници, а најчесто градежни, молери, бравари, водоинсталатери, но и медицински сестри, негуватели, чистачи, готвачи.


FOTO: EPA


Можеби ќе ве интересира

Немаат работници, па вработуваат пензионери

Немаат работници, па вработуваат пензионери

Преценето или реално очекување на министерот Бектеши за сумата на странски инвестиции

Преценето или реално очекување на министерот Бектеши за сумата на странски инвестиции

Царовска бара поддршка од пратениците за Предлог-законот за социјална заштита

Царовска бара поддршка од пратениците за Предлог-законот за социјална заштита

Ќе ги спаси ли пензионерите од сиромаштија: За кој ќе важи социјалната пензија

Ќе ги спаси ли пензионерите од сиромаштија: За кој ќе важи социјалната пензија

Интервју со Георгиев: Потребно е да бидеме подготвени за странските инвестиции

Интервју со Георгиев: Потребно е да бидеме подготвени за странските инвестиции

Јаневски и Додевска: За 400 денари месечно „B-Up“ нуди неограничен простор за бекап на документи

Јаневски и Додевска: За 400 денари месечно „B-Up“ нуди неограничен простор за бекап на документи

Возачите повеќе нема да плаќаат налепници за регистрација

Возачите повеќе нема да плаќаат налепници за регистрација

Аргировски не е премногу среќен за владиниот проект

Аргировски не е премногу среќен за владиниот проект

Градежниците „во лов“ на дозволи додека е укинат Мораториумот

Градежниците „во лов“ на дозволи додека е укинат Мораториумот