07 Август, 2020
0.0389

Град Скопје поднесе барање за лиценца за парно-мрежата

Објавено во: Економија 15 Октомври, 2019

Регулаторна комисија за енергетика потврди дека до нив денеска пристигнало барањето од Град Скопје за лиценца за дистрибуција на топлинската енергија.

Марко Бислимовски, директорот на комисијата, тврди дека целата постапка ќе биде транспарентна и Градски Енергетски Системи, претпријатието основано од Град Скопје за дистрибуција на топлинска енергија, најпрво треба да докаже декаима технички капацитет и доволно човечки ресурси.

Законски потребни се најмалку 45 дена за ГЕС да може да почне да испорачува топлина во домовите, не сметајќи ги тука роковите за жалби. Од друфа страна засефнат е Балкан Енерџи Груп, кој ја поседува актуелната лиценца и ќе мора истата да му ја отстапи на ГЕС, доколку овие ги задоволат критериумите. Град Скопје верува дека со превземањето на мрежата, сметките за парно ќе бидат поевтини. Инаку БЕГ ја превзеде лиценцата од „Топлификација“ во 2010.


Можеби ќе ве интересира

НОВ РЕКОРД: Скокна цената на златото

НОВ РЕКОРД: Скокна цената на златото

Зошто „паѓа“ доларот?

Зошто „паѓа“ доларот?

Кој плати 1,8 милиони евра за 21 отсто од акциите во „Скопски пазар“?

Кој плати 1,8 милиони евра за 21 отсто од акциите во „Скопски пазар“?

ИутеКредит и Нептун со ново иновативно решение за онлајн шопинг

ИутеКредит и Нептун со ново иновативно решение за онлајн шопинг

Запирањето на употребата на јаглен не е доволно, потребна ни е праведна транзиција

Запирањето на употребата на јаглен не е доволно, потребна ни е праведна транзиција

НЕМА ФИРМА ДА ЈА УРИВА ДИВОГРАДБАТА КАЈ „МАВРОВКА“: На тендерот не се јави никој, Општина Чаир денеска распишува нов

НЕМА ФИРМА ДА ЈА УРИВА ДИВОГРАДБАТА КАЈ „МАВРОВКА“: На тендерот не се јави никој, Општина Чаир денеска распишува нов

Витаминка има „лек за корона“! Прочитајте каков?

Витаминка има „лек за корона“! Прочитајте каков?

Усвоен полугодишниот извештај за Буџетот - колкави се приходите и расходите?

Усвоен полугодишниот извештај за Буџетот - колкави се приходите и расходите?

АСО ПРЕДУПРЕДУВА: Бугарски друштва без дозволи нудат полиси за осигурување

АСО ПРЕДУПРЕДУВА: Бугарски друштва без дозволи нудат полиси за осигурување