17 Јуни, 2019
0.0187

Хаџимишев: Битар холдингс во ТЕ-ТО непазарно купил гас и продал струја за 170 милиони евра

Објавено во: Економија 21 Септември, 2018

Апелациониот совет направил уште поголема незаконитост од првостепениот суд кога ја потврдил одлуката ТЕ-ТО да оди во стечај и ги одбил жалбите на најголемите доверители, затоа што неговата одлука е конечна а ја донел знаејќи ги сите факти за незаконитостите направени во постапката, рече денеска Димитар Хаџимишев, директор на Топлификација. Оваа компанија е еден од најголемите доверители во ТЕ-ТО и плус акционер кој во гасната централа поседува над 10 отсто од капиталот. Со прогласувањето на стечајот, се брише долгот кон Топлификација од 30 милиони евра. Хаџимишев обвинува дека ова е скандалозно и тврди дека се вплеткани повеќе страни.

„Целокупниот тек на процесот и сите активности реализирани во овој процес укажуваат на организирана структура во која освен ТЕ-ТО се вклучени и други субјекти од одредени државни институции, вели Хаџимишев.

Топлификација поднесе кривични пријави, а според информациите случајот го истражува и Управата за финансиска полиција. Хаџимишев вели дека на таков начин ќе се обидат да спречат, како што вели, организиран грабеж на над 30 милиони евра побарувања признати од ТЕ-ТО.

Инаку како што веќе и пишувавме во време кога е поднесен предлогот за стечај на ТЕ-ТО, централата има долг од над 170 милиони евра кон таканаречени необезбедени доверители меѓу кои освен Топлификација, се и Комерцијална банка, турската компанија Гама гуч, но и други фирми и државни институции. На сите нив, со планот за реорганизација, треба да им се отпишат 90 отсто од побарувањата, а да им се вратат по 10 отсто и тоа на два пати во 2028 и во 2029 година.

Хаџимишев и претходно обвинуваше дека целиот случај е проследен со низа нерегуларности. Топлификација има 10,8 отсто во ТЕ-ТО, а мнозински сопственик е Битар Холдингс лимитед кој поседува 89,2 отсто од капиталот. Од Топлификација тврдат дека ТЕ-ТО си го отворил стечајот сам на себе, по пресудата на Врховниот суд од декември лани во која тој го прифати барањето на Топлификација дека заемите дадени од Топлификација на ТЕ-ТО во периодот на градба на објектот се достасани и ТЕ-ТО треба да и плати на Топлификација околу 6,2 милиони евра главен долг, а со камата вкупно 11,4 милиони евра.

Инаку Хаџимишев тврди дека има индиции дека ТО-ТО непазарно купувал природен гас и продавал електрична енергија надвор од државата. На прашање што превземаат за тоа како акционер во ТЕ-ТО вели дека ќе почекаат истрагата да утврди.

„Ние уште на првата прес конференција рековме дека за оваа работа има јавно признание во планот за реорганизација. ТЕ-ТО правел загуби од 2013 до 2017 бидејќи бил условен да купува природен гас од оф шор компанијата Синтез груп енерџи и да продава електрична енергија на македонска фирма која мора да ја продаде надвор повторно на дефинирана фирма. Значи јавно признание дека ТЕ-ТО работел непазарно на двата сегмента. ТЕ-ТО во тој период купил 110 милиони евра гас од таа фирма и продал 60 милиони евра струја. Во пакет 170 милиони евра договори согласно нивното признание, биле непазарно процисуирани. А зошто му требала фирма посредник за купување гас, па и други фирми од Македонија си купуваат гас без посредници, вели Хаџимишев.

Вели дека при крај е истрагата и за постапка која е на штета на корисниците на топлинска нерегија и дека ги виделе документите, кои според него се шокантни.

А.Т.


Можеби ќе ве интересира

Еврото падна, но доларот е отпорен на трговската војна

Еврото падна, но доларот е отпорен на трговската војна

Ако се селите во Германија, една работа за вас може да биде невозможна мисија

Ако се селите во Германија, една работа за вас може да биде невозможна мисија

Tурци сакаат да инвестираат во Македонија

Tурци сакаат да инвестираат во Македонија

MMФ на Балканот забележа два клучни проблеми

MMФ на Балканот забележа два клучни проблеми

Само во овој дел на Хрватска издадени дозволи за 6.000 странски работници

Само во овој дел на Хрватска издадени дозволи за 6.000 странски работници

ЦЕНИТЕ ОТИДОА ДО НЕБО: Килограм злато сега чини 38.000 евра

ЦЕНИТЕ ОТИДОА ДО НЕБО: Килограм злато сега чини 38.000 евра

Извештај на ОН: Најголем раст на инвестициите на Западниот Балкан забележала Северна Македонија

Извештај на ОН: Најголем раст на инвестициите на Западниот Балкан забележала Северна Македонија

Кредитната агенција Фич после 13 години го зголеми рејтингот на земјата, тврди Тевдовски

Кредитната агенција Фич после 13 години го зголеми рејтингот на земјата, тврди Тевдовски

МАПА: Еве што и каде се произведувало во Југославија

МАПА: Еве што и каде се произведувало во Југославија