20 Август, 2019
0.0169

Херцег Нови бара сезонци

Објавено во: Финансии, Балкан 30 Мај, 2019

Од Бирото за работа во Херцег Нови велат дека угостителите и оваа година не можат да најдат добри келнери, готвачи, шанкери, собарки, чистачки. 

И оваа година младите одат на Малта, дестинација која за работа е популарна последниве години. 

Во меѓувреме во Херцег Нови ќе работат луѓе од опкружувањето. 

На евиденција нема невработени кои би одговарале на профилите кои се бараат. 

Од 19 келнери колку што се водат како невработени, повеќето се во шестата деценија од животот и тешко дека ќе се вработат. Повеќето од нив никогаш не работеле по струка. 

Слично е и со 16 готвачи кои се пред пензија. 

Келнерите заработуваат од 300 до 600 евра. За готвачите платите се од 800 до 1.500 евра. Во елитните ресторани може да се заработат и 2.000 евра. 

Можеби ќе ве интересира

Најевтините хотели со 5 ѕвезди низ целиот свет

Најевтините хотели со 5 ѕвезди низ целиот свет

Колку изнесува просечната плата во Хрватска?

Колку изнесува просечната плата во Хрватска?

Германија бара работници: Се вработува квалификувана работна сила

Германија бара работници: Се вработува квалификувана работна сила

На што да внимавате кога барате работа во странство?

На што да внимавате кога барате работа во странство?

Каква „магија“ направи Андреја?

Каква „магија“ направи Андреја?

НЕ СЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ: Кои други народи немаат пари за летување?

НЕ СЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ: Кои други народи немаат пари за летување?

Кој е градот со најголемата економска нееднаквост?

Кој е градот со најголемата економска нееднаквост?

Колку заработува најбогатото семејство во светот секоја минута?

Колку заработува најбогатото семејство во светот секоја минута?

Како нашиот државен долг надмина 100 милијарди денари?

Како нашиот државен долг надмина 100 милијарди денари?