21 Октомври, 2019
0.0182

Им треба за да се иселат: Колку граѓани извадиле уверенија дека не и должат на државата

Објавено во: Економија 10 Јули, 2019

Повеќе од половина милион граѓани во последните пет години доставиле до Управата за јавни приходи (УЈП) барања да им се издаде документ дека не и должат на државата за даноци и за придонеси. Бројот на граѓани кои барале вакво уверение се намалува по години, или ако во 2014 година таков докуемент барале 148.204 луѓе, лани барање доставиле 62.643 лица. Бројките нема да се толку интересни ако не се знаат причините зошто се вади овој документ. Фактор ги доби податоците, но од Управата за јани приходи не потенцираа на колку луѓе за што им било потребно уверениети. Сепак, тоа е „јавна тајна“. Најголем дел од барателите сакаат да го имаат овој документ оти тој им е потребен кога вадат виза. Дел од барателите за Фактор велат дека кога биле тие повеќето од луѓето го ваделе уверението за таа цел.Тие се тие кои во последниот период си заминаа од државата.

Од Управата за јавни приходи велат дека Уверението за платени даноци и придонеси за физички лица се вади по повеќе основи и тоа за отпуст на државјанство, за добивање виза за патување, за заверка на купопродажен договор, за регулирање на стаж (земјоделци,самостојни вршители на дејност), но и за пред банка, за пред суд, за земјоделски кредит и други кредити, за промена на презиме.

Сепак за сите останати намени, уверенијата речиси и да не се ваделе. 

Табелата покажува дека освен уверенија за платени даноци и придонеси, УЈП издава и заклучоци постапката да запре но има и одбиени барања.Број на граѓани

Примени барања во УЈП

Издадени Уверенија за платени даноци и придонеси

Заклучоци за запирање на постапка

Одбивање

на барањето

ВКУПНО

(3+4+5)

Потврдиза статус на ДО и дан. обврски

1

2

3

4

5

6

7

2018

62,643

61,631

47

28

61,706

702

2017

86,360

86,135

59

18

86,212

202

2016

113,656

113,299

85

43

113,427

309

2015

101,665

101,848

96

13

101,957

101

2014

148,204

147,940

57

35

148,032

140

Извор на податоци: Годишни извештаи

A.T.

Можеби ќе ве интересира

Со високи претставници на ММФ: Монетарната политика е соодветна и постигнато е историски највисоко ниво на девизните резерви

Со високи претставници на ММФ: Монетарната политика е соодветна и постигнато е историски највисоко ниво на девизните резерви

АЗЕСКИ: Ние сме дел од европското семејство и мора да продолжиме да се однесуваме така!

АЗЕСКИ: Ние сме дел од европското семејство и мора да продолжиме да се однесуваме така!

120 милиони долари од Светска банка за инфраструктура, енергетска ефикасност и модернизација на пензискиот и земјоделскиот сектор

120 милиони долари од Светска банка за инфраструктура, енергетска ефикасност и модернизација на пензискиот и земјоделскиот сектор

Нина Ангеловска: Ребалансот на буџетот не беше поради недостиг на приходи

Нина Ангеловска: Ребалансот на буџетот не беше поради недостиг на приходи

КХВ потврди: Берзата не ги објави податоците навреме

КХВ потврди: Берзата не ги објави податоците навреме

Ќе има нов тендер за Скопје - Блаце: Прескапа понуда за 2 километри автопат

Ќе има нов тендер за Скопје - Блаце: Прескапа понуда за 2 километри автопат

НОВА ТРГОВСКА ОФАНЗИВА НА ТРАМП: Воведени царини на производи, ЕУ ќе возврати

НОВА ТРГОВСКА ОФАНЗИВА НА ТРАМП: Воведени царини на производи, ЕУ ќе возврати

Анѓушев: Прашањето за „бројчаникот“ не треба да биде на моја адреса

Анѓушев: Прашањето за „бројчаникот“ не треба да биде на моја адреса

„Фактор“ изнесува факти, Штериев промовира инсинуации

„Фактор“ изнесува факти, Штериев промовира инсинуации