02 Јуни, 2023
0.0220

ИЗГЛЕДА НА СИТЕ ИМ Е ЈАСНО ДЕКА ШТЕДЕЊЕТО ВО БАНКА НЕ Е ПРЕМНОГУ ИСПЛАТЛИВО - што тогаш да се напрви со парите

Објавено во: Финансии 24 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Во последниве месеци во Европа е нагласен трендот на масовно повлекување пари од банките од страна на граѓаните и префрлање на тие пари во други форми на штедење. Причините треба да се бараат во нестабилноста на банкарскиот пазар, поради неуспехот на големите американски банки и во нерентабилноста на штедењето во банките, кои во моментов нудат мизерни ниски каматни стапки на штедењето.

Имено, високата инфлација ја намалува вредноста на заштедените пари, па 1.000 евра денес вредат значително помалку од пред само неколку години, а за неколку години ќе вредат уште помалку. Според тоа, оваа форма на штедење не е профитабилна, бидејќи со чувањето на парите во банките, штедачите само ја губат вредноста на своите средства. Иако сумата на пари останува иста, тие пари вредат сè помалку.

Со цел да се заштеди на рентабилен начин, граѓаните се повеќе се свртуваат кон алтернативни форми на штедење кои нудат висок принос и, во исто време, заштита од инфлација и криза, меѓу кои и инвестициското злато во физичка форма на златни прачки. 

Заштеди во злато со просечен годишен принос над 8,5 отсто

Главната причина зошто штедењето на физичкото злато е сè попопуларно, може да се најде во високиот принос што го носи златото. Имено, во последните дваесет години цената на златото во евра растеше во просек за повеќе од 8,5 отсто годишно, што е значително повисоко од просечната стапка на инфлација во истиот период, но и повисоко од приносот на многу други форми на штедење и инвестиции.

Покрај тоа што се покажува како многу профитабилно, инвестициското злато во физичка форма е целосно ослободено од сите даноци, вклучувајќи го и ДДВ и данокот на капитална добивка, што значи дека целата остварена добивка останува кај штедачите, без никакви обврски кон државата. Дополнително, златните шипки и златниците се ликвидни средства кои лесно може да се заменат во готовина по тековниот курс преку купување злато, а таквите средства се исто така преносливи и обезбедуваат високо ниво на независност од банките и државата.

Бидејќи инвестициското злато доаѓа во форма на прачки и златници со различни големини, можно е да се најде нешто на пазарот за сечиј џеб. Разликите меѓу куповните и откупните цени на најпопуларните шипки и златници обично се помеѓу 1 и 4 отсто, во зависност од нивната големина.

Златото се смета за заштита од инфлација и рецесија

Цената на златото покажа долгорочен тренд на раст во минатото, што на многу инвеститори им донесе значителен принос, но овој раст не е секогаш униформен. Имено, по правило, цената на златото најмногу расте во периоди на нестабилност - инфлација, војни, пандемии, кризи и други неповолни појави. За време на големата рецесија, од 2007 до 2011 година, цената на златото за краток период порасна за повеќе од 150 отсто.

Инвеститорите и штедачите сметаат дека златото е безбедно засолниште за капиталот во неизвесни времиња, а историјата се повторува во последните години. 2022 година беше рекордна за купување златни прачки и златници на глобално ниво, а податоците на Gold Center покажуваат дека истиот тренд е забележан и во Хрватска, каде што се поголем број штедачи се префрлаат од непрофитабилно штедење во банките во инвестициско злато.

Индекс.хр

Можеби ќе ве интересира

АКЦИОНЕРИТЕ НА НЛБ ГО ОТВОРИЈА ШАМПАЊСКОТО - Банката пресече: Ќе се дели дивиденда од 34 милиони евра, еве кој колку ќе добие на конто

АКЦИОНЕРИТЕ НА НЛБ ГО ОТВОРИЈА ШАМПАЊСКОТО - Банката пресече: Ќе се дели дивиденда од 34 милиони евра, еве кој колку ќе добие на конто

ВРТОГЛАВ ПАД: Денес Твитер вреди една третина од сумата што ја плати Маск: Погрешни одлуки влијаеле на падот на проценетата вредност на компанијата

ВРТОГЛАВ ПАД: Денес Твитер вреди една третина од сумата што ја плати Маск: Погрешни одлуки влијаеле на падот на проценетата вредност на компанијата

СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ РЕИНВЕСТИРАЛЕ ДУРИ 107 МИЛИОНИ ЕВРА - Профитите на компаниите остануваат во земјава

СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ РЕИНВЕСТИРАЛЕ ДУРИ 107 МИЛИОНИ ЕВРА - Профитите на компаниите остануваат во земјава

„ИМ ВЕЛАТ ДЕКА ЌЕ РАБОТАТ ШЕСТ ЧАСА,А РАБОТАТ ДЕСЕТ“:На Грција очајно и требаат сезонски работници

„ИМ ВЕЛАТ ДЕКА ЌЕ РАБОТАТ ШЕСТ ЧАСА,А РАБОТАТ ДЕСЕТ“:На Грција очајно и требаат сезонски работници

ЏАБЕ ФАКУЛТЕТИТЕ: За 60 проценти од занимањата во иднина нема да треба високо образование: Платата оди над две илјади евра

ЏАБЕ ФАКУЛТЕТИТЕ: За 60 проценти од занимањата во иднина нема да треба високо образование: Платата оди над две илјади евра

ПРОДАДЕНИ СЕ 16 ОТСТО ОД АКЦИИТЕ НА „ЖИТО ПОЛОГ“ - купувачот плати 328 илјади евра

ПРОДАДЕНИ СЕ 16 ОТСТО ОД АКЦИИТЕ НА „ЖИТО ПОЛОГ“ - купувачот плати 328 илјади евра

АКО ИМА БЕСПЛАТНА ЛЕЖАЛКА ВО ГРЦИЈА-БЕГАЈТЕ! Лимонада чини колку цел ручек, а за пиво ќе платите 37 евра! Туристите во шок

АКО ИМА БЕСПЛАТНА ЛЕЖАЛКА ВО ГРЦИЈА-БЕГАЈТЕ! Лимонада чини колку цел ручек, а за пиво ќе платите 37 евра! Туристите во шок

НА МОРЕ ПА МАКАР И БАНКРОТ: Како да одите на одмор, а да не останете без пари

НА МОРЕ ПА МАКАР И БАНКРОТ: Како да одите на одмор, а да не останете без пари

ЦЕЛИ СЕМЕЈСТВА ЗАМИНУВААТ: Влезот во ЕУ ја опустоши Хрватска за 300 илјади лица!

ЦЕЛИ СЕМЕЈСТВА ЗАМИНУВААТ: Влезот во ЕУ ја опустоши Хрватска за 300 илјади лица!