23 Февруари, 2020
0.0582

Јавниот долг ќе расте, ама минимално: Негарантираниот долг влегува во вкупниот јавен долг

Објавено во: Финансии 01 Март, 2019

Јавниот долг е стабилизиран, а Министерството за финансии прави дополнителни законски измени за зголемување на транспарентноста на податоците, рече министерот Драган Тевдовски денеска на работилница за новинари за јавен долг. Во собраниска прцедура се измените на Законот за јавен долг, со кои во јавниот долг ќе се мери и негарантираниот јавен долг. Тоа е долгот за кој државата нема издадено гаранција, а го земале јавни и државни претпријатија. Во моментов тој изнесува 33,9 милиони евра или 0,3 отсто од БДП.

Министерот рече дека тоа биле препораки на меѓународните институции.

Во моментот јавниот долг е 48,7 проценти од БДП. 

„Долгот е под контрола, бидејќи трошокот кој го плаќаме – каматите, се значително намалени. На пример, ако на почетокот на 2016 година каматата за 12-месечни записи без девизна клаузула изнесувала 2,6 отсто, на почетокот на 2017, 2,1 проценти, сега таа е намалена на 0,8 отсто. 

Тевдовски смета дека има простор за раст на платите, но не прецизираше дали и кога ќе се зголемува минималната плата. 


Можеби ќе ве интересира

КОРОНА УДРИ ПО АВИОБИЗНИСОТ - компаниите ќе изгубат 28 милијарди евра

КОРОНА УДРИ ПО АВИОБИЗНИСОТ - компаниите ќе изгубат 28 милијарди евра

На Заев му недостигаат уште 50 евра од ветената просечна плата, но имаше и пократок мандат

На Заев му недостигаат уште 50 евра од ветената просечна плата, но имаше и пократок мандат

Нашиот Фонд за иновации ќе се преслика во регионот

Нашиот Фонд за иновации ќе се преслика во регионот

ГЕРМАНЦИТЕ ВРАБОТУВААТ: Бараат машиновозачи, диспечери, инженери

ГЕРМАНЦИТЕ ВРАБОТУВААТ: Бараат машиновозачи, диспечери, инженери

КОНКУРС ВО РЕГИОНОТ: Нудат куќи за помалку од евро

КОНКУРС ВО РЕГИОНОТ: Нудат куќи за помалку од евро

СДСМ: Инвестирањето во човечкиот капитал придонесе просечната плата да се искачи над 26.000 денари

СДСМ: Инвестирањето во човечкиот капитал придонесе просечната плата да се искачи над 26.000 денари

ЗАРАБОТУВААТ НАЈМАЛКУ: Овие професии носат мали плати во Македонија

ЗАРАБОТУВААТ НАЈМАЛКУ: Овие професии носат мали плати во Македонија

СРЕЌНИ ПРОГРАМЕРИ - за еден месец платата им пораснала за пет илјади денари, сега земаат над 96 илјади

СРЕЌНИ ПРОГРАМЕРИ - за еден месец платата им пораснала за пет илјади денари, сега земаат над 96 илјади

Министерката Ангеловска со линк за јавниот долг ќе се бори против лажните вести

Министерката Ангеловска со линк за јавниот долг ќе се бори против лажните вести