27 Јануари, 2020
0.0295

Како бугарски стартап ја доби првата венчр капитал обврзница од 18 милиони евра?

Објавено во: Финансии 12 Септември, 2019


Во петок во Скопје доаѓа Евгениј Ангелов, претседател на Бугарската асоцијација за венчр капитал (venture capital), партнер во Постскриптум венчр и поранешен заменик министер за економија во Владата на Бугарија. Ангелов доаѓа на покана на Creative Hub, центарот за неформално образование, како гостин на Балкански претприемачки самит, а ќе биде дел од венчр инвестицискиот панел заедно со директорот на НЛБ Банка Антонио Аргир и Јоргос Мусмулас од Метавалон Вентурес.

Евгениј Ангелов дипломирал на Харвард, а е познат по тоа што е го реализираше концептот на венчр капитал во Бугарија. Откако Бугарија влезе во Европската Унија, над 20 венчр капитал фондови работат и подржуваат развој и раст на бизниси.


Она што е интересно да се спомене е дека како партнер во Постскриптум вентурес, за своите клиенти Софтвер Груп, ја доби првата венчр капитал обврзница од 18 милиони евра од Европска Инвестициска Банка.

Какво влијание имаше влезот на Бугарија во ЕУ во промена на начините на финансирање и раководење со бизниси ќе слушнеме на Балкански претприемачки самит - balkansummit.org


Можеби ќе ве интересира

ИМА ЛИ РАЗИДУВАЊА ВО ВЛАСТА - кој сака а кој не да се зголеми повратот на ДДВ

ИМА ЛИ РАЗИДУВАЊА ВО ВЛАСТА - кој сака а кој не да се зголеми повратот на ДДВ

Расте довербата за вложување во инвестициски фондови

Расте довербата за вложување во инвестициски фондови

Министерката Ангеловска, и кога е излезена, скенира фискални

Министерката Ангеловска, и кога е излезена, скенира фискални

Роди ме мајко програмер или контролор на летање и фрли ме на патот

Роди ме мајко програмер или контролор на летање и фрли ме на патот

БАНКИТЕ ПОЛНИ СО ПАРИ - фирмите не бараат или не им даваат кредити

БАНКИТЕ ПОЛНИ СО ПАРИ - фирмите не бараат или не им даваат кредити

НЕМА ДА ОДИ НАГОРЕ: МојДДВ останува на 15 проценти поврат

НЕМА ДА ОДИ НАГОРЕ: МојДДВ останува на 15 проценти поврат

ЗАПРЕ РАСТОТ НА КИРИИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА: Берлин не е најскап

ЗАПРЕ РАСТОТ НА КИРИИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА: Берлин не е најскап

Поседуваат повеќе пари од сите жени во Африка

Поседуваат повеќе пари од сите жени во Африка

УНИБанка ќе исплатува камата за перпетуалните обврзници

УНИБанка ќе исплатува камата за перпетуалните обврзници