23 Ноември, 2020
0.0198

Ќе се менува Законот за работни односи за да нема фиктивни откази

Објавено во: Економија 25 Октомври, 2020

Министерството за труд и социјална политика подготвува нов Закон за работни односи, за спорните спогодбени откази, според кој нема да може да има фиктивна спогодба направена од несовесен газда, објави Алсат.

Во случај на таков отказ, работникот не може да добие помош од државата при пријавување во Агенцијата за вработување, особено што имало случаи кога уште во моментот на вработувањето работникот потпишува празен лист, кој потоа фирмата го искористила за лажен спогодбен отказ.

„Спогодба треба да се потпишува на денот на престанокот на работниот однос и истата да содржи своерачно напишано име и презиме на работникот и работодавачот, своерачно напишан датум на престанокот на работниот однос од работникот и работодавачот и своерачни потписи на работникот и работодавачот“, велат од Министерство за труд и социјална политика.

Спогодбата ќе мора да содржи и одредба за последиците кои ќе настанат за работникот околу правата за осигурување во случај на невработеност. 


Можеби ќе ве интересира

Денови на финансиската писменост – финансиската едукација е јавен интерес

Денови на финансиската писменост – финансиската едукација е јавен интерес

Опозицијата со 528 амандмани за буџетот за 2021

Опозицијата со 528 амандмани за буџетот за 2021

Нина Ангеловска, Китанов и Дураки од 15 декември влегуваат во Одбор на директори на Телеком

Нина Ангеловска, Китанов и Дураки од 15 декември влегуваат во Одбор на директори на Телеком

Еуросупер-95 поевтин, а дизелот со повисока цена од полноќ

Еуросупер-95 поевтин, а дизелот со повисока цена од полноќ

Инспекторатот за животна средина најавува контрола на БЕГ по набавката на големо количество мазут

Инспекторатот за животна средина најавува контрола на БЕГ по набавката на големо количество мазут

Азески: Еден вирус, многу прашања, малку одговори

Азески: Еден вирус, многу прашања, малку одговори

НУК бара помош од фирмите кои традиционално организираат предновогодишни забави

НУК бара помош од фирмите кои традиционално организираат предновогодишни забави

Која мала банка гази со профит поголем од еден милион евра?

Која мала банка гази со профит поголем од еден милион евра?

УСЈЕ ќе дели 18,5 милиони евра дивиденда! Има ли тревога во Народната банка?

УСЈЕ ќе дели 18,5 милиони евра дивиденда! Има ли тревога во Народната банка?