26 Септември, 2022
0.0226

Кој вложи безмалку пола милион евра во акции на ТТК Банка?

Објавено во: Финансии 20 Септември, 2022

Добивај вести на Viber

Значајна ценовно чувствителна информација во овие сушни денови на нашата берза е тоа што инвеститор плаќа 463.400 евра за акции во ТТК Банка по пазарна цена која е повисока од книговодствената вредност на таа акција

Акцијата на ТТК Банка беше една од најликвидните акции во скромната понуда на нашата берза во претходната седмица. Акции си купија тројца членови на органите за надзор и управувањено многу позначајна е една блок трансакција вредна 463.400 евра во која беа истргувани 2,3 отсто од сите акции со право на глас во таа банка. Цената изнесува 1.350 денари за акција.

Засега нема официјално известување за тоа кој е сопственик на акциите кои беа истргувани во овој блок реализиран на 12 септември. Денешната состојба во базата на Централниот депозитар за хартии од вредност покажува дека најголем акционер останува да биде „Тетекс“ со посед врз 41,5 отсто од сите акции, а уште 121 домашни фирми поседуваат заедно 19 отсто од акциите. Дури 1.790 домашни физички лица поседуваат 39 отсто од акциите со право на глас во таа компанија.

Со оглед на тоа дека станува збор трансакција помала од 5 отсто од вредноста на сите акции, промената на сопственоста не мора задолжително да се регистрира во базата на ЦДХВ.

Евентуално ако биде објавена како ценовно чувствителна информација која произлегува од регулативите поврзани со учеството во капиталот, доколку продавачот или купувачот е правно лице чија акција котира на берзата и има обврски да известува.

Поверојатно е, со оглед на количината продадени акции, дека акциите ги продава правно лице кое е едно од тие 121 акционер во ТТК Банка. Но не се исклучува ниту можноста дека станува збор за системски блок во кој акциите се понудени како агрегат на повеќе мали акционери.

Како и да е ТТК Банка е успешна компанија која во инвеститорската јавност ужива углед на дивиденда акција. Тоа значи дека постои значајна извесност дека иматели на акции можат да планираат дивиденди за своите вложувања.

Оваа компанија во последните пет години исплаќа дивиденда на своите акционери, а за последните три години дала вкупно 246 денари дивиденда по акција. Да потсетиме дека деновиве овваа банка објави дека Наталија Алексова, членка на Управниот одбор и драгица Јовановска, членка на Надзорниот одбор купиле по 1.500 акции во таа банка, а членот на Надзорниот одбор Бобан Гоговски, докупил 2.110 акции со право на глас. 

Можеби ќе ве интересира

Фунтата на рекордно ниско ниво, расте вредноста на доларот во однос на кошницата на валути

Фунтата на рекордно ниско ниво, расте вредноста на доларот во однос на кошницата на валути

КОМПАНИИТЕ НАГРНАА ПО КРЕДИТИ, РИЗИЧНИ ЗАДОЛЖУВАЊАТА ВО СТРАНСКИ ВАЛУТИ, затегнувањето на монетарната политика ќе ги направи кредитите уште поскапи

КОМПАНИИТЕ НАГРНАА ПО КРЕДИТИ, РИЗИЧНИ ЗАДОЛЖУВАЊАТА ВО СТРАНСКИ ВАЛУТИ, затегнувањето на монетарната политика ќе ги направи кредитите уште поскапи

ГРАЃАНИТЕ НАЈМНОГУ СЕ ЖАЛАТ ЗА ДЕБИТНИТЕ И КРЕДИТНИТЕ КАРТИЧКИ, НБ со анализа на поплаките од корисниците

ГРАЃАНИТЕ НАЈМНОГУ СЕ ЖАЛАТ ЗА ДЕБИТНИТЕ И КРЕДИТНИТЕ КАРТИЧКИ, НБ со анализа на поплаките од корисниците

БАНКАТА НА АНГЛИЈА ГИ ЗГОЛЕМИ КАМАТНИТЕ СТАПКИ, поскапувањата поттикнаа раст за половина поен втор месец по ред

БАНКАТА НА АНГЛИЈА ГИ ЗГОЛЕМИ КАМАТНИТЕ СТАПКИ, поскапувањата поттикнаа раст за половина поен втор месец по ред

ДОЛАРОТ СЕ ПОЈАК ОД ЕВРОТО, српски експерти со совети дали треба да се променат навиките на штедење

ДОЛАРОТ СЕ ПОЈАК ОД ЕВРОТО, српски експерти со совети дали треба да се променат навиките на штедење

Шефицата на ММФ предупредува: Ако не се ублажи инфлацијата ќе има „луѓе на улица“

Шефицата на ММФ предупредува: Ако не се ублажи инфлацијата ќе има „луѓе на улица“

Инфлацијата руши рекорди: Шири Ланка на врвот, во август стапката достигна 70,2 отсто

Инфлацијата руши рекорди: Шири Ланка на врвот, во август стапката достигна 70,2 отсто

ЗАШТЕДИТЕ РАСТАТ И ВО ВРЕМЕ НА КРИЗА, дали стравот од поголема немаштија ги тера граѓаните да штедат?

ЗАШТЕДИТЕ РАСТАТ И ВО ВРЕМЕ НА КРИЗА, дали стравот од поголема немаштија ги тера граѓаните да штедат?

ФЕД ГИ ЗГОЛЕМИ КАМАТИТЕ, ова е највисоко ниво во последниве 15 години

ФЕД ГИ ЗГОЛЕМИ КАМАТИТЕ, ова е највисоко ниво во последниве 15 години