19 Април, 2018
0.0562

КОЈА ЗЕМЈА ЌЕ БИДЕ ЛОКОМОТИВАТА: Светска банка предвидува нестабилна економија меѓу 2020 и 2030 година

Објавено во: Економија 10 Јануари, 2018

Стапката на раст на светската економија во 2018 година ќе се зголеми на 3,1%, но потенцијалот за понатамошен раст предизвикува загриженост, според извештајот на Светската банка.

За еврозоната, проектираниот раст оваа година изнесува 2,2%, за САД 2,5%, а за Велика Британија - само 1,4%. Економската локомотива е Азија - раст од 6,9% во Југоисточна Азија и 6,2% во Источна Азија и во Пацифичкиот регион.

Извештајот е објавен под наслов „Перспективите на светската економија“. Овој пат, прашањето  на кое се бара одговор е и „Економската ситуација како целина се подобрува, но за долго време?“.

„Се очекува дека резервите во светската економија ќе бидат постепено исцрпени“, се вели во извештајот.

Според проекциите, помеѓу 2020 и 2030 година ќе има нестабилен и помал економски раст на глобално ниво. За овие 10 години, прогнозата е за просечен раст од 2,3%. Главната причина се структурни проблеми.

Светската банка, исто така, предупредува дека главниот ризик за економијата доаѓа од финансиските пазари. Ако има бавен раст на инфлацијата, тогаш размената може да остане стабилна, велат експертите. Но, ако има голем пораст на инфлацијата и централните банки треба да ги подигнат клучните каматни стапки, тогаш може да има катастрофи, велат експертите.

Можеби ќе ве интересира

Европарламентот не се откажува, Закерберг ќе мора да сведочи

Европарламентот не се откажува, Закерберг ќе мора да сведочи

Фирми и поединци ја тужат општина Центар вкупно за 400 милиони денари

Фирми и поединци ја тужат општина Центар вкупно за 400 милиони денари

НЛБ Нов пензиски фонд за влогот на Гранит во Комерцијална банка дознале од сајтот на берза

НЛБ Нов пензиски фонд за влогот на Гранит во Комерцијална банка дознале од сајтот на берза

Сите градежни компании на берза со катастрофални резултати

Сите градежни компании на берза со катастрофални резултати

Кој доби нов мандат во Управниот одбор на Охридска банка?

Кој доби нов мандат во Управниот одбор на Охридска банка?

Кој голем акционер ќе бара отчет од менаџерите на „Гранит“?

Кој голем акционер ќе бара отчет од менаџерите на „Гранит“?

РАБОТНИ МЕСТА ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО: Што ќе се случува следните месеци?

РАБОТНИ МЕСТА ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО: Што ќе се случува следните месеци?

Кои се мерките и одлуките на новата Влада со кои ЕУ не се сложи во извештајот

Кои се мерките и одлуките на новата Влада со кои ЕУ не се сложи во извештајот

Кој е најскапиот хотелски кревет во Македонија?

Кој е најскапиот хотелски кревет во Македонија?