21 Октомври, 2021
0.0695

Колкава инфлација ни предвидува ММФ за годинава?

Објавено во: Економија 12 Октомври, 2021

Инфлацијата во Македонија годинава ќе биде 3,1 отсто, а во 2022 година ќе изнесува 2,2 отсто.

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) предвидува раст на македонскиот БДП од 4 отсто оваа и 4,2 отсто идната година.  Минатата година македонската економија имаше пад од 4,5 отсто поради пандемијата.  Во регионот, дел од земјите полошо, а дел подобро котираат од Македонија, така што најголем раст годинава се очекува во Црна Гора од 7 отсто, Србија 6,5 отсто и Хрватска 6,3 отсто. Висок раст се предвидува и за Косово од 6 отсто. За Албанија се предвидува раст на БДП од 5,3 отсто, за БиХ 2,8 отсто, а за Бугарија 4,5 отсто.

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ја намали прогнозата за глобалниот економски раст за 2021 година на 5,9 проценти, наведувајќи ја како причина „неизвесноста за тоа колку брзо може да се надмине пандемијата” на коронавирусот.

Можеби ќе ве интересира

Како Европа ќе закрепне од ударот на корона кризата?

Како Европа ќе закрепне од ударот на корона кризата?

Швајцарија оваа зима може да остане без струја

Швајцарија оваа зима може да остане без струја

Ги замрзнаа цените на скоро 1.500 производи до 2022 година

Ги замрзнаа цените на скоро 1.500 производи до 2022 година

Нов пробив за биткоинот

Нов пробив за биткоинот

Генерали Инвестментс: Повисоката инфлација најверојатно ќе трае подолго од очекувањата на јавноста

Генерали Инвестментс: Повисоката инфлација најверојатно ќе трае подолго од очекувањата на јавноста

АНАЛИЗА: Можни ли се рестрикции на струја во зимата, експерти алармираат - состојбата е катастрофална

АНАЛИЗА: Можни ли се рестрикции на струја во зимата, експерти алармираат - состојбата е катастрофална

УШТЕ ПОСИЛНА ДИГИТАЛНА ВАЛУТА: Поради ова биткоинот би можел да биде повреден како никогаш досега

УШТЕ ПОСИЛНА ДИГИТАЛНА ВАЛУТА: Поради ова биткоинот би можел да биде повреден како никогаш досега

„Македонија пат“ за една година бројот на вработени го зголемил за 130

„Македонија пат“ за една година бројот на вработени го зголемил за 130

Многу држави ќе натрупаат долгови поради пандемијата

Многу држави ќе натрупаат долгови поради пандемијата